Kunniakuntalaiset ja kuponginleikkaajat

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Viime viikolla valtion verohallinto julkisti tietoja vuoden 2013 verotuksesta ja media tietenkin niitä julkaisi.
Tosin pelkät tiedot verotuksen lopputuloksesta johtavat harhaan, koska verotettavien tulojen määrään pystyy vaikuttamaan laillisen verosuunnittelun ja laittoman veronkierron avulla.

Mainos

Suomalainen yhteiskunta olisi raaka, mikäli elämisen mahdollisuuksia ei tasoitettaisi verotuksella. Ilman ironiaa totean, että paljon veroja maksavat ihmiset ovat Suomen kunniakansalaisia.
Jos katson kapeasti vain kotikuntani näkökulmasta, suuret verotettavat tulot eivät vielä kerro, kuka kelpaa kunniakuntalaiseksi.
Eniten kunnioitan kotikunnassani asuvia ja toimivia yrittäjiä, jotka työllistävät ihmisiä, maksavat voitollisesta liiketoiminnasta yhteisöveroa ja ottavat yrityksistään vähän osinkoja, mutta paljon palkkaa.
Palkoistaan kunniakuntalainen ja hänen työntekijänsä maksavat kunnallisveroa.
Kunniakuntalaisen yrityksen virallinen kotipaikka saattaa olla muualla, mutta koska se toimii kotikunnassani, saa kunta monimutkaisen laskentakaavan kautta oman siivunsa yrityksen maksamasta tuloverosta eli yhteisöverosta.
Toisesta ääripäästä löytyy suuria tuloja kerääviä ihmisiä, jotka eivät kuitenkaan yllä kunniakuntalaisiksi. He ovat niin sanottuja kuponginleikkaajia.
Osakekirjoista ei enää leikata osinkokuponkeja, mutta kuponginleikkaajiksi kutsutaan henkilöitä, jotka keräävät suuret pääomatulot ilman varsinaista yritystoimintaa. Pääomatuloja ovat esimerkiksi osingot, korot, vuokratulot sekä luovutusvoitot omaisuuden myymisestä.
Kuponginleikkaajat voivat toki olla ihan hyviä ihmisiä. Lisäksi osakesijoittaminen vanhuuden päivien varalle on suositeltavaa, etenkin kun suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus näyttää epävarmalta.
Mutta mitä kotikuntani hyötyy asukkaasta, joka kerää vain pääomatuloja? Eipä oikeastaan mitään.
Viime vuoden tuloistaan kuponginleikkaaja maksoi pääomatuloveroa 30 prosenttia, tai 32 prosenttia, jos pääomatuloja kertyi yli 50 000 euroa.
Koska pääomatuloverot menevät kokonaan valtiolle, kotikuntani ei saa kuponginleikkaajan maksamista veroista senttiäkään.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.