Tahdonvoimaa

Kansakunta on aina kertomus. Suomalaisten tarinaan liittyy kaksi tapahtumaa, joista toisesta on tänä syksynä kulunut sata vuotta, toisesta 75 vuotta.

Sata vuotta sitten syntyi jääkäriliike. Sen alkuajankohta sijoitetaan 20. päivään marraskuuta 1914. Silloin eri ylioppilaspiirien edustajat pitivät kokouksen Helsingin Ostrobotnialla eli pohjalaisten osakuntien talossa.

Jääkärit tahtoivat Suomen irti Venäjästä ja lähtivät sitä varten hakemaan sotilaskoulutusta Saksasta. Kun he vuoden 1918 alussa palasivat, oli Suomi jo itsenäistynyt, ja vapaussodan lisäksi käytiin sisällissotaa.

Suomalaiset tahtoivat puolustaa maataan 75 vuotta sitten, kun venäläiset hyökkäsivät 30. päivänä marraskuuta 1939.

Ennen talvisotaa suomalaista yhteiskuntaa oli uudistettu voimallisesti, minkä ansiosta ei enää ollut erikseen valkoisia ja punaisia. Rivien yhdistämiseen meni aikaa vain parikymmentä vuotta, saman verran kuin nyt on kulunut 1990-luvun lamasta.

Puolustusvoimien riittävistä resursseista täytyy pitää huolta, mutta vieläkin tärkeämpää on maanpuolustustahdon säilyttäminen. Jokaisen suomalaisen – niin rikkaan kuin köyhänkin – pitäisi tuntea olevansa yhtä tärkeä. Emme tiedä, mikä on seuraava talvisota.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.