Lukijan mielipideartikkeli:

Kuntauudistus oli katastrofi

Nykyhallitus uskoo edelleen kuntauudistukseen, vaikka kaikki kuntapuolen toimijat ovat lähes yksimielisesti tuominneet hankkeen epäonnistuneeksi. Kuntaministeri yrittää vielä epätoivoisesti viritellä keskustelua pakkoliitoksista, vaikka kaikkein kovin vastustus tulee hänen omasta puolueestaan Kokoomuksesta. Suurten kaupunkien kehyskuntien kokoomuslaiset päättäjät ovat olleet kaikkein äänekkäimmät arvostelijat.
Hanke on osoittanut, ettei pakolla saada mitään aikaan. Paras-hankkeen 2005 aloittama taival tuotti lain päättymiseen 31. joulukuuta 2012 mennessä vapaaehtoisia kuntaliitoksia 111 kappaletta Manner-Suomessa. Neljännes kunnista hävisi vapaaehtoisesti, kuntien omilla toimilla ja päätöksillä.
Sen sijaan Kataisen hallituksen tavoite vuoteen 2017 mennessä oli vähentää kuntien määrää 200 kunnalla. Tavoite on nyt kutistumassa viiteen liitokseen. Pakko ei ole tuottanut tulosta. Edellinen kuntaministeri lähti Brysseliin.
Jokainen ymmärtää edellä olevan perusteella, ettei pakolla saada mitään hyvää aikaan. Katainen–Stubb-hallituksien ongelmiin tuli hätiin Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä viime juhannuksen tienoilla. Puolueet sopivat Sote-uudistuksen päälinjoista. Tämän sopimuksen pääviesti on luopuminen vahvan peruskunnan opista. Ajattelu perustuu Juha Sipilän luomaan kotikunta-maakuntamalliin, jossa kuntien harteilta siirretään raskaan palvelun tehtäviä maakuntatasolle. Tässä uudistuksessa nimenomaan lähipalvelut tulevat säilymään ja ovat lähellä kuntalaista, mikä on tämän uudistuksen tärkein asia tavallisen ihmisen kannalta.
Viimeisten Aalto-yliopiston tutkimusten mukaan uudistuksella säästöt olisivat miljardien luokkaa. Joka tapauksessa kysymyksessä on yksi kuntahistorian suurimmasta uudistuksesta. Muutokset vain valitettavasti ovat valtiontalouden näkökulmasta pahasti myöhässä.
Hallituksen olisi viisainta kaikessa hiljaisuudessa kuopata kokonaan kuntien pakkoliitoshankkeet. Hallituksen pakkoliitostoimilla on saatu kuntiin tarpeetonta pelkoa ja paljon turhaa työtä, joka on maksanut. Keskittymällä Sote-uudistuksen läpiviemiseen hoidetaan samalla kuntauudistus toivotulla tavalla. Tässä ajattelussa mennään kansalainen eikä hallinto etunenässä.

Mainos
Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.