Ruokaa ringistä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Maaliskuun lopussa jaettiin kolmannen kerran Vuoden Lähiruokateko -palkinto. Tällä kertaa pysti meni pohjalaiselle Thomas Snellmanille, joka on ideoinut Suomeen lähiruuan tuottajan ja kuluttajan yhdistävän REKO-mallin.
Palkinnon myöntänyt tuomaristo pitää REKOa hyvänä esimerkkinä toiminnasta, joka perustuu lähiruuan lyhyisiin jakelukanaviin. Kuluttajat voivat hankkia lähiruokaa suoraan tuottajalta ilman turhia välikäsiä.
REKO-mallin mukaiset lähiruokaringit toimivat Facebookin kautta. Naamakirjassa tuottajat kertovat paikkakuntakohtaisissa ryhmissä, millaisia tuotteita, kuinka paljon ja mihin hintaan heillä on tarjolla. Kuluttajat puolestaan varaavat tarvitsemansa tuotteet kommenttikentän kautta. Myyjä ja ostaja kohtaavat sovitussa paikassa sovittuun aikaan, esimerkiksi viikon tai kahden välein.
Lähiruokarenkaissa voidaan myydä esimerkiksi vihanneksia, juureksia, perunaa, tuoreita yrttejä, kananmunia, leipää, lihaa, kalaa, marjoja, hedelmiä, hunajaa ja maitoa.
REKOn idea on paitsi yksinkertainen, myös hyväksi havaittu. Esimerkiksi Pietarsaaressa tuhannet kananmunat vaihtavat omistajaansa lähiruokakenkaan kautta.
Thomas Snellmanin ideoima REKO-malli sai alkunsa pilottiprojektista, joka toteutettiin vuonna 2013 Vanhassa Vaasassa ja Pietarsaaressa. Malli on levinnyt kahdessa vuodessa kulovalkean tavoin, ja tällä hetkellä toimivia lähiruokarenkaita on lähes 50. Renkaissa on yhteensä 27 000 jäsentä ja lisää liittyy päivittäin.
Pohjanmaan lisäksi Snellmanin ideoimasta mallista on innostuttu erityisesti Satakunnassa ja Tampereen seudulla. Ostoksilla käyvät kuluttajat, jotka haluavat hankkia hyvää ja varmasti lähellä tuotettua ruokaa. Asiakas tietää, mistä ruoka tulee ja ruuasta maksettu hinta menee suoraan tuottajan kukkaroon. REKO tuleekin sanoista ”rejäl konsumtion”, joka tarkoittaa reilua kuluttamista.
Pikaisen googletuksen perusteella Järviseudulta katsottuna lähimmät REKO-ringit toimivat Kaustisella, Kruunupyyn, Teerijärven ja Alavetelin alueella sekä Pietarsaaressa ja Kokkolassa.
Mutta kuka tarttuisi toimeen Järviseudun alueella?

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA