Raviharrastus laajeni valmennustalliksi

LAPPAJÄRVEN Itäkylään on kasvanut uudenlainen yritys. Järviseudun Ravipalvelu tarjoaa ravihevosten valmennusta.

–Tällä hetkellä valmennamme kahtatoista hevosta. Niistä vain kaksi on omia, Tiina Koskinen toteaa.

Koskinen perusti toiminimen elokuussa 2017. Hevoset ovat myös listattuina hänen valmennettavikseen Heppa-järjestelmässä, jota Suomen Hippos ylläpitää.

Puoliso Mika Rintala käy töissä Vimpelissä. Koskinen kuitenkin korostaa, että he molemmat panostavat täysillä valmentamiseen.

–Tämä on samanaikaisesti yhteinen harrastus ja yritystoimintaa.

Perhe saa apua lähellä asuvilta Anita ja Esa Rintalalta. Kolmevuotias Aino-tytär viettää isovanhempiensa luona paljon aikaa, varsinkin kesällä, jolloin ravikilpailuja järjestetään useita viikossa.

–Olemme silloin voineet lähteä Mikan kanssa reissuun.

RINTALAN vanhemmilla on pitkään ollut ravihevosia. Koskisen lapsuudenkodissa Laihialla niitä ei harrastettu, mutta lähistöllä sijaitsi Ravitalli Hannu Hietanen.

–Kävin siellä jo ihan penskana. Kilpailemisen aloitin kymmenvuotiaana raviponeilla. Isompana olin samalla tallilla töissäkin.

Pariskunnan toi yhteen raviharrastus. Kahdeksan vuotta sitten Koskinen ilmoitti oman hevosensa Seinäjoen raveihin. Ravitallin työntekijänä hän ei siinä lähdössä voinut itse ohjastaa, joten tarvittiin ulkopuolinen.

–Sanoin, että laittakaa vaan joku kuski, joka saa ajaa. Loput arvaakin.

Kärryille nousi tietysti Mika Rintala.

PARISKUNNAN omakotitalo valmistui neljä vuotta sitten Itäkylään. Vieressä ovat tallirakennus ja aitaukset, joissa hevoset laiduntavat.

–Suosimme hevosten pitämistä ulkona. Tuntuu, että raitis ilma vähentää hengitysteiden tulehduksia. Ja pysyvät paremmalla mielellä, kun saavat liikkua vapaasti, Koskinen jatkaa.

Kylmää vastaan hevosille puetaan loimet, pakkasilla useampiakin.

–Hevosia kohdellaan kuin kuninkaallisia. Kaikessa tähdätään niiden hyvinvointiin, koska silloin ne juoksevat parhaiten.

HEVOSET ruokitaan kolmesti päivässä. Vieläkin enemmän aikaa menee treenaamiseen.

–Jokaista treenataan sille sopivalla tavalla. Kyllä pitää muistaa istua harjoituskärryillä, jotta hevonen jaksaa kunnon tehoilla juosta kilpailuissa, sanoo Rintala.

Talvella pääsee treenaamaan lumisilla maanteillä, mutta kesällä kaviot eivät kestä karkeaa sepeliä tai pikitietä. Ongelman ratkaisemiseksi Järviseudun Ravipalvelulla on oma hiittirata.

–Rataan tuotiin ainakin kaksikymmentä kasettia kivituhkaa. Ajamme siellä vastuskärryillä intervallityyppisesti seitsemänsadan metrin vetoja.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.