Valvontamenetelmien riittävyyttä tarkastellaan vanhustenhoidossa

JÄRVI-POHJANMAAN Vt. peruspalvelujohtaja Marita Ylilahti kertoo, että Alajärven kaupunki tulee vanhustenhoitoa koskevan kohun myötä tarkistamaan valvontamenetelmiensä riittävyyden asumisyksiköissä, joiden kanssa sillä on ostopalvelusopimus.

Jos epäkohtia esiintyy, astuvat sopimuksessa sovitut sanktiot takautuvasti perintään.

Sopimuksiin yksityisten palveluntuottajien kanssa kuuluu yli 100 yksilöityä vaatimusta liittyen muun muassa asumisolosuhteisiin ja henkilökuntaan. Näitä valvotaan vuosittaisilla tarkastuskäynneillä sekä seuraamalla asiakaspalautteita.

–Asukkailta ei ole tullut negatiivista palautetta. Toki yleisesti asia on aiheuttanut keskustelua ja epäilyjä ostopalvelujen toiminnasta.

–Tänä vuonna tarkastukset tehdään helmikuussa, ja niistä informoidaan perusturvalautakuntaa. jos epäkohtia ilmenee esimerkiksi henkilöstön määrässä, otamme sopimuksen sanktiot käytäntöön.

Ylilahti varmisti sopimusten yksityiskohtien pitävyyden ostopalveluyrityksiltä heti uutisoinnin yllyttyä aiheen ympärillä.

– Yrittäjien kanssa on kuitenkin käyty keskustelua ja painotettu sopimuksen pitävyyttä. Uskon, että meillä ei ole huoleen aihetta.

YLILAHTI kertoo, että Attendon ja Esperin sopimuksissa säädetään yksityiskohtaisesti henkilöstömäärästä, joka on vähintään 0,60 ja tukipalveluhenkilöstön 0,10–0,15 koskien siivous-, pyykki- ja ruokapalvelua. Alajärvellä tehdyn poliittisen linjauksen mukaan henkilöstömitoituksia ei ole viety laatusuosituksen alarajaan, 0,5 hoitotyöntekijään asiakasta kohden.

– Kaupungin omissa yksiköissä henkilöstömitoitus on kohdallaan. Se on Kultakämmenessä 0,65 sekä Wilhelmiinassa ja Vimpelin Venlassa ja Väinössä 0,63, Kaupinkartanossa vähintään 0,63. Tukipalveluhenkilöstöä ei ole laskettu tähän mukaan. Toki sijaisten saaminen on ollut, ja varmaan on jatkossakin todella vaikeaa. Tähän sijaisten rekrytointiongelmaan tulisi yhdessä kehitellä ratkaisua.

HOIVAJÄTTI ATTENDON omistama hoivakoti Villa Toukola on saanut aluehallintovirastolta huomautukset lääkehuoneen lukollisten kaappien uusimisesta, apuvälineiden käyttöperehdytyksestä sekä asukkaiden ruokailuajankohdasta ja asukasmäärästä. Alajärven keskustan lähettyvillä, Pihlajarinteen asuinalueella sijaitseva Villa Toukola on yksi Attendon noin 250 vanhuksille palveluitaan tarjoavista hoivakodeista. Villa Toukolassa on 30 asukaspaikkaa, jotka kaikki ostaa Järvi-Pohjanmaan perusturva.

–Kaikki asiat on hoidettu kuntoon vaaditulla tavalla, sanoo viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi Attendolta.

Samoin kuin kunnallinen palveluntuottaja, Attendo on kärsinyt koulutetun vanhustenhoitohenkilökunnan saatavuusongelmasta.

–Asukkaan turvallisuus ja hyvinvointi on meille aina tärkeintä. Ravitsemus, ulkoilu- ja viriketoiminta sekä henkilökohtainen hygienia ovat kriittisiä asioita hyvinvoinnin varmistamiseksi. Attendo käy säännöllisesti läpi toimintansa periaatteet ja korjaa huonosti toimivat käytännöt, toteaa Sammaljärvi.

–Kannustamme asukkaita, omaisia ja henkilökuntaamme palautteen antamiseen, jotta voimme puuttua epäkohtiin mahdollisimman ajoissa.

TUETTUUN palveluasumiseen siirtyvällä ikäihmisellä on tilanteesta riippuen vaihteleva mahdollisuus valita kunnan omista ja yksityisten palveluntuottajien yksiköiden joukosta sopiva ja mieleinen paikka.

–Kun asiakkaalle myönnetään asumispalvelupaikka, hänelle tarjotaan vapaana olevaa paikkaa. Toivomukset otetaan aina huomioon, jos ne vain voidaan toteuttaa. Ellei asiakas hyväksy esitettyä vapaana olevaa paikkaa, hän jää odottelemaan toivomaansa paikkaa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.