Mäen isännöimällä tilalla Itäkylässä otettiin lokakuun alussa käyttöön lypsyrobotti, ensimmäisenä Lappajärven maitotiloista.
Pihattonavetassa lehmät liikkuvat vapaasti. Väkirehua ne syövät omaan tahtiin kolmella rehukioskilla.
–Samalla tavalla lehmät voivat kävellä robottiin lypsettäviksi milloin itse haluavat. Edellisen kerran Kola oli näköjään lypsetty kello 15.14 eilen ja sitä ennen kello 9.40 toissa päivänä.
Lypsyrobottiinkin lehmät menevät väkirehun toivossa, mutta ruokaa heltiää vain tietokoneohjelman myöntämällä lypsyluvalla. Jokainen lehmä kantaa kaulassaan pantaa, josta robotti ja rehukioskit sen tunnistavat.
MIKÄLI lehmällä ei satu olemaan lypsylupa voimassa, se löntystelee robotin läpi saamatta väkirehua ja ilman lypsämistä.
–Tietokone laskee, milloin lehmä kannattaa lypsää. Sama järjestelmä esimerkiksi säätää, paljonko kullekin lehmälle annetaan väkirehua, seuraa maitomääriä ja mittaa solupitoisuudet.
Mäen mukaan lehmät ovat neljässä kuukaudessa hyvin oppineet uuden lypsytavan.
–Jostain syystä muutama ei tohdi mennä itsekseen, vaan ne pitää ajaa robottiin.
Mäki toteaa, että lypsyrobotti on nostanut maitotuotosta.
–Lehmiä ei tarvitse enää ajaa ylös lypsylle. Saavat makoilla rauhassa.
TUOTOSMÄÄRISSÄ ei ilmeisesti ollut ongelmia ennenkään. Valvomosta löytyy useita Faba-osuuskunnan myöntämiä kunniakirjoja, joista Mäki osoittaa kahta.
Tilan lehmistä Ylväs merkittiin sadan tonnin kantakirjaluokkaan syyskuussa 2017 ja Viikuna huhtikuussa 2018. Kumpikin oli siis tuottanut 100 000 litraa maitoa.
Mäki aloitti isäntänä sukupolvenvaihdoksen jälkeen vuonna 2014. Maidontuotanto jatkuu vankalta pohjalta.
–Tämä tila on ollut jo kolmekymmentä vuotta parhaassa E-luokassa.
Sanojensa vakuudeksi Mäki kaivaa valvomon nurkasta vielä yhden, maaliskuussa 2018 päivätyn kunniakirjan. Valio-ryhmään kuuluva Osuuskunta Maitosuomi todistaa siinä, että Mäen tila on vuosina 1988–2017 tuottanut laatumaitoa.