Toimintakeskuksessa 170 munkin päivä

Avointen ovien päivässä esiintyi kehitysvammaisten yhtye Rohkiat.

Julkaistu:

Aihe:

TORSTAINA pidettiin Lappajärven toimintakeskuksessa avoimet ovet.

Vastaava ohjaaja Riikka Luoma-aho arvioi, että paikalla oli 120 vierasta ja omaa porukkaa kolmisenkymmentä. Osa vieraista tuli lähialueiden neljästä muusta toimintakeskuksesta.

–Päivän aikana meni 170 munkkia. Joku söi kaksi, ihan luvalla, Luoma-aho naurahtaa.

Siinä sivussa vietettiin tupaantuliaisia, koska siirtyminen Lappajärven terveysaseman seinänaapuriksi tapahtui tämän vuoden alussa.

–Me ohjaajat teimme muuton tänne heti tammikuun ensimmäisenä arkipäivänä ja asiakkaat tulivat viikkoa myöhemmin.

LAPPAJÄRVEN toimintakeskuksessa järjestetään aikuisille kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille työ- ja päivätoimintaa.

–Harjoitellaan normaaleja arkielämään kuuluvia asioita. Tavoitteena on omatoimisuus, Luoma-aho jatkaa.

Käsitöitä tehdään paljon, mutta myös alihankintatöitä. Hotelli Kivitipulle pussitetaan kärnäiitin palasia matkamuistoiksi ja Lappajärven Värjäämölle vyötetään paperinaruvyyhtejä. Suomen Langalle ja Lankavalle valmistetaan lankakarttoja.

–Kivaa sekin, että Järvilakeuden kansalaisopisto on järjestänyt tänne musa- ja kädentaitoryhmät.

Toimintakeskuksen lenkkeilijät ovat keskustassa tuttu näky.

–Kävelylenkeillä hoidetaan fyysistä kuntoa.

ASIAKKAISTA kehitysvammaisia on 22, joista suunnilleen puolet Evijärveltä ja puolet Lappajärveltä. Mielenterveyskuntoutujia on kahdeksan, jotka kaikki ovat lappajärveläisiä.

Ryhmäkokojen pienentämiseksi käyntipäiviä porrastetaan.

–Keskimäärin asiakkaat ovat täällä neljänä arkipäivänä viikossa. Toiminta alkaa aamuyhdeksältä ja päättyy puoli kolmelta. Perjantaina lopetetaan hieman aikaisemmin.

Mielenterveyskuntoutujille järjestetään kerran viikossa ruokaryhmä.

–He kokkaavat aamupäivän aikana ohjatusti yhteisen lounaan. Samalla käydään läpi ruoan kustannuksia ja terveysvaikutuksia.

VIIME vuoden loppuun asti Kuntayhtymä Kaksineuvoinen ylläpiti Lappajärven toimintakeskusta. Nyt se on osa Järvi-Pohjanmaan perusturvaa.

Toimintakeskuksessa työskentelee Luoma-ahon ohella kolme ohjaajaa ja yksi ryhmäavustaja. He siirtyivät Alajärven kaupungin palkkalistoille niin sanotusti vanhoina työntekijöinä. Kaksi asuu Evijärvellä, kaksi Lappajärvellä ja yksi Kauhavalla.

Evijärveläisille kehitysvammaisille Kaksineuvoinen hankkii päivätoimintaa ostopalveluna Lappajärven toimintakeskuksesta. Mielenterveyskuntoutujia varten Evijärveltä löytyy oma Päivätoiminta Otava.

Harjuntieltä Kärnäntien kautta Vanhalantielle

KAKSINEUVOINEN vuokrasi toimintakeskukselleen pitkään tilat Harjuntien varrelta.

Lappajärven kunnan omistamaa rakennusta sanottiin Harjun palvelutaloksi. Sen alkuperäinen osa valmistui vuonna 1980 ja laajennusosa 1990.

Palvelutalon kosteusvaurioiden takia keväällä 2015 toiminta siirrettiin Kärnäntielle yhteen Kiinteistö Oy Lappajärven Virastotalon huoneistoista, eli entiseen valtion virastotaloon.

Neljän evakkovuoden jälkeen toimintakeskus muutti Vanhalantien varrelle terveysasemarakennuksen pohjoissiipeen. Moni muistaa sen hoivaosastona.

Tilat Alajärven kaupunki vuokraa Lappajärven kunnalta, joka puolestaan vuokraa ne rakennuksen omistajalta Attendo Oy:ltä.

RIIKKA LUOMA-AHO on työskennellyt Lappajärven toimintakeskuksessa kahdeksan vuotta, joista kuusi vastaavana ohjaajana. Hän toteaa henkilökunnan olevan tyytyväinen nykyisiin, lähes 400 neliön tiloihin.

–Ovathan nämä aivan hulppeat verrattuina virastotaloon. Siellä tilanahtaus vähän rajoittikin toimintaa.

Asiakkaat ovat käyneet uudessa paikassa neljä kuukautta.

–Muutto vaati tietenkin totuttelua, mutta he saivat jatkaa tuttujen kavereiden ja ohjaajien kanssa. Sillä lailla meni hienosti.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.