Keppihevostelua kirjojen keskellä

Keppihevostelua kirjastolla -tapahtumassa päästiin askartelemaan varusteita keppihevosille. Parhaillaan on menossa riimunnarun valmistus.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Tapahtuman ohjaajana toimii Emilia Hänninen. Hän on Jyty-liiton valtakunnallisen lasten ja nuorten lukemista edistävän kampanjan työntekijä ja on kirjastolla pidettyjen tapahtumien, kuten satutuntien ohella kiertänyt myös kouluilla Alajärvellä, Lehtimäellä ja Vimpelissä.

Myös tapahtuman idea on Hännisen käsialaa.

–Selasin kirjoja ja löysin Tikkumäen kepparikirjan (Reetta Niemelä 2018). Olen ollut itse pienenä heppatyttö, mutta se on sitten vähän jäänyt, Hänninen kertoo. –Ja kepparit tuntuvat olevan muutenkin nyt suosittuja.

Vaikka tapahtuman teemana ovatkin keppihevoset, on sen pääpaino lasten lukemaan innostamisessa.

 – Aiemmin oli pojille suunnattu tapahtuma Pöhinäperjantai, joten ajattelin, että olisi puolestaan jokin tapahtuma, joka kiinnostaisi enemmän tyttöjä, Hänninen toteaa.

OSALLISTUJAT ovat saapuneet paikalle. Ensin askarrellaan riimunnaruja, jotka syntyvät, kun kahta pitkää kangassuikaletta kierretään pituussuunnassa eri suuntiin toistensa ympäri.

 –Mitä venyvämpi kangas, sen parempi. Voitte askarrella näitä kotona vaikka vanhoista T-paidoista, Hänninen opastaa. 

Keppariharrastuksen ohella osallistujat kertovat myös lukevansa hevosiin liittyviä kirjoja ja lehtiä. Elsa Karttunen kertoo lukevansa Sinttu-kirjoja, Prisilla Ahvenlampi Hevoshullu-lehtiä ja Helmi Suovanen taas lukee hevoskirjoja sitä mukaa, kun löytää kiinnostavia.

Seuraavaksi askarrellaan kartongista ruusukkeita. 

–Pihalla on sitten muuten kepparirata, Hänninen huomauttaa askartelun lomassa.

–Se on helppo, osallistujat huudahtavat ja alkavat keskustella siitä, miten korkea este on kunkin ennätys. Osa on viime kesänä osallistunut myös Rokulipäivillä järjestettyihin kepparikisoihin. 

OSALLA osallistujista on mukanaan oma keppihevonen ja myös Hänninen on askarrellut tapahtumaa varten kolme kepparia.

 –Niille on annettu nimetkin, Hänninen kertoo –Alvar, Taika ja Uljas. Arvaatteko miksi tuon yhden nimi on Alvar? Hänninen kysyy.

 –Olisiko Alvar Aallon takia? Suovanen ehdottaa. Vastaus on oikein: onhan kirjastorakennuskin Alvar Aallon suunnittelema.

Jyty panosti 100-vuotisjuhlavuonnaan lasten- ja nuorten lukemiseen

Kepparitapahtuma oli osa Jytyn-liiton eli Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton lasten ja nuorten lukemista edistämisen kampanjaa, jonka se lanseerasi 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Kirjastot pystyivät hakemaan 5 000 euron arvoista avustussummaa, jolla kirjastoon palkattiin työtön nuori (18-29-vuotias) lasten ja nuorten lukemista edistäviin tehtäviin, esimerkiksi lukemaan lapsille. Hakemuksia kampanjaan tuli 72, joista 22 kirjastoa valittiin avustuksen saajiksi. Kokonaisuudessaan Jyty jakoi avustuksia siis 110 000 euroa. Etelä-Pohjanmaalta avustussumman saivat Alajärven kaupunginkirjasto sekä Vimpelin kunnankirjasto. Lukemista edistävä kampanja alkoi Minna Canthin päivänä 19. maaliskuuta jo loppui toukokuun viimeisenä päivänä. 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.