Polkujuoksu liikuttaa luonnossa

Järviseudulla kulkee hyväkuntoinen polkujuoksureitti Kortesjärveltä Pedersören rajalta Saarijärven kautta aina Lappajärvelle Kivitippuun asti. Ylläpidetyt laadukkaat polkuverkostot houkuttelevat niin paikallisia kuin myös kauempaakin tulevia harrastamaan liikuntaa luonnon upeasti hallitsemassa ympäristössä.

JUOKSUN harrastaminen on Suomessa suositumpaa kuin aikoihin ja yhä useammat suuntaavat lenkille asfaltin ja teiden sijasta metsäpolulle. Tämän myötä myös lajin nimeltä polkujuoksu suosio on kasvanut huimasti viimeisten kuluneiden vuosien aikana. Ilmiöstä kertovat muun muassa loppuunmyydyt polkujuoksutapahtumat ympäri Suomea.

Polkujuoksu on monipuolinen laji, joka vaatii kestävyyttä, koordinaatiotaitoja ja tasapainoa. Vaihteleva juoksupohja tarjoaa jatkuvasti kropalle erilaisia ärsykkeitä sekä aktivoi lihaksia eri puolelta kehoa. Poluilla juokseminen saattaa myös sopia lajina sellaisille juoksun harrastajille, joille asfaltti aiheuttaa vaivoja liian kovana alustana.

KORTESJÄRVELLÄ kulkeva Leipätien patikointireitti on kesällä niin vaeltajien kuin myös polkujuoksijoidenkin käytössä. Reitti on Kortesjärvi-seuran rakentama ja toimii jatko-osana Pedersören puolella kulkevalle Utterleden-vaellusreitille jatkuen Saarijärven ja Änttikankaan kautta aina Lappajärven puolelle Hanhivuorelle sekä Kivitippuun. Polku on kauttaaltaan hyvässä kunnossa ja tarjoaa mahdollisuuden harrastaa liikuntaa luonnonkauniissa ympäristössä.

Kauhavalainen Aleksi Lammi on lähtenyt Järviseudulle Kortesjärven Leipätielle juoksemaan suunnistusharjoitteluunsa kuuluvalla kesäharjoittelukaudella. Puukkojunkkaripitäjästä kotoisin oleva Lammi edustaa tällä hetkellä suunnistuksessa kurikkalaista Rasti-Kurikkaa. Lammi kiittelee Kortesjärven laadukkaita polkuja. Hänen mukaansa hyvin hoidetut ja ylläpidetyt vaellusreitit Etelä-Pohjanmaalla tarjoavat erinomaisen puitteet harjoitella maastossa ja poluilla juoksemista lajinomaisessa ympäristössä.

–Minusta polkujuoksu on todella miellyttävä treenimuoto. Ylämäessä maitohapot nousevat jalkoihin, kun taas alamäissä askeleen saa antaa rullailla. Tämän lisäksi reitillä vaihtuvat maisemat pakottavat aina välillä pysähtymään ihastelemaan suomalaisen luonnon tunnelmaa, Lammi kertoo.

POLKUJUOKSU vaatii myös harrastajaltaan jonkin verran seikkailuhenkeä. Vähintään kengät kastuvat lähes poikkeuksetta jossain kohdassa matkantekoa.

–Maastossa juoksemisen taidot kehittyvät hiljalleen, mutta varsinkin alkuvaiheessa on syytä muistaa maastopohjan olevan ominaisuuksiltaan hyvin erilaista kuin asfaltin. Muun muassa nyrjähdysten riski voi olla korkea etenkin kokemattomilla juoksijoilla. Hyvässä porukassa ennalta selvitetyllä reitillä ja sopivalla vauhdilla juostessa polkujuoksu on kuitenkin varsin turvallinen harrastus, Lammi kommentoi.

Polkujuoksuharrastuksen aloittamiseen ei vaadita tavallisia lenkkareita kummempia varusteita. Mikäli lajista innostuu enemmänkin, on silloin syytä satsata maaston mahdollisen liukkauden vuoksi joko maastolenkkareihin tai suunnistuskenkiin.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Korven tilan isäntä Mika Korpi ja Simmental-sonni Rocky.

Eläinten hyvinvointi ennen kaikkea

KORVEN tila sai 6. joulukuuta Kortesjärven Yrittäjien juhlassa Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen.

–Tilallamme on vanha tilakyltti, jossa

Kortesjärven Järvi-Veikkojen perinteinen Kortesjärven Joulu -lehti on ilmestynyt.

Kortesjärven Joulu on ilmestynyt

KORTESJÄRVEN Järvi-Veikkojen julkaisema Kortesjärven Joulu-lehti on ilmestynyt. Tämän vuoden lehti on jo 35. vuosikerta!

Tuhti lukupaketti

Viljami Kultalahti, 3, uskalsi rohkeasti mennä ottamaan pukilta karkkia. Viljamin mielestä joulussa on parasta lumikasat.

Joulun tunnelma saavutti Kortesjärven

JOULUPUKKI ehti kiireiltään käydä ilahduttamassa Kortesjärvenkin asukkaita 1. joulukuuta Kortesjärven torilla, kun Kortesjärven yrittäjät olivat

Kaija Aro (vas.), Tuure Antila, Jaakko Niemistö, Leena Vainionpää, Emmi Niva, Teemu Hakala, Anu Ylinen ja Harri Ojanperä osallistuivat Kauhavan Keskustan syyskokoukseen.

Hakala johtaa Kauhavan keskustaa

KAUHAVAN Keskustan kunnallisjärjestön syyskokous 2023 pidettiin maanantaina 27. marraskuuta Alahärmän palvelutoimistolla. Vuoden 2023 väistyvä puheenjohtaja

Kortesjärven Järvi-Veikkojen perinteinen Kortesjärven Joulu -lehti on ilmestynyt.

Kortesjärven Joulu on ilmestynyt

KORTESJÄRVEN Järvi-Veikkojen julkaisema Kortesjärven Joulu-lehti on ilmestynyt. Tämän vuoden lehti on jo 35. vuosikerta! Tuhti

Viljami Kultalahti, 3, uskalsi rohkeasti mennä ottamaan pukilta karkkia. Viljamin mielestä joulussa on parasta lumikasat.

Joulun tunnelma saavutti Kortesjärven

JOULUPUKKI ehti kiireiltään käydä ilahduttamassa Kortesjärvenkin asukkaita 1. joulukuuta Kortesjärven torilla, kun Kortesjärven yrittäjät olivat

Kaija Aro (vas.), Tuure Antila, Jaakko Niemistö, Leena Vainionpää, Emmi Niva, Teemu Hakala, Anu Ylinen ja Harri Ojanperä osallistuivat Kauhavan Keskustan syyskokoukseen.

Hakala johtaa Kauhavan keskustaa

KAUHAVAN Keskustan kunnallisjärjestön syyskokous 2023 pidettiin maanantaina 27. marraskuuta Alahärmän palvelutoimistolla. Vuoden 2023 väistyvä puheenjohtaja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.