Elvyttääkö kunnanjohtajien jäähiihtotempaus ja pakkastalvi katoamassa olevan laturetkiperinteen?

Monet ladut talkootyönä ajanut Matti Etelämäki lähettämässä nappulahiihtäjiä helmikuussa 2018. Kuva: Tapani Tyynelä

Julkaistu:

Hän toivoo, että perinne elpyisi kunnanjohtajien antamalla esimerkillä. Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen, Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli aikovat hiihtää Lappajärven ympäri helmikuun lopussa.

–Koko kansan laturetkiksi sopivat hiihto Salmensillalta Salonpään laavulle ja takaisin (13 km) tai Kärnän ympäri (20 km). Jos laavulla olisi vieraskirja, niin siihen voisi laittaa nimensä hiihdellessään kimaltavilla keväthangilla.

Etelämäki on havainnut Hernesniemen pururadalla yksittäisiä hiihtäjiä melkein kelillä kuin kelillä. Kun Kekkosen ajan talvina ja vähän myöhemminkin näki usein hiihtämässä isiä tai äitejä lapsineen, niin nyt koko perheen kanssa lähdetään ladulle enää harvoin. Tämä huolestuttaa pitkän linjan hiihtomiestä.

–Lapset nauttivat hiihtämään päästessään. Vaan saavatko kaikki enää tilaisuutta siihen, kun vanhemmat eivät vie hiihtämään ja toisaalta koulussa hiihtotunteja on vähennetty, Etelämäki miettii.

Koulukeskuksen lähistöllä olevat ladut ovat olleet monina talvina ahkerassa käytössä. Jaosto aikoo järjestää Nissin stadionin ympäristössä nappulahiihtoja uudenlaisella systeemillä lähikontaktien vähentämiseksi. –Vanhan, jonotusta vaativan väliaikalähdön sijaan lähetämme lapset kierrokselle non-stop-tyyliin tunnin ajan. Maalissa hiihdon jälkeen saa mehua ja palkinnon heti mukaansa, joten sisätiloihin ei tarvitse mennä lainkaan, Etelämäki ideoi.

Mainos

Latutalkoissa ovat olleet Etelämäen lisäksi mukana vuosien ajan Risto Alalantela, Arvi Kangastie, Jaakko Niemelä, Risto Olli, Veikko Pietilä ja Reijo Rauma sekä muut hiihdon ystävät. Kärnän ympäri kiertävää latua olisi oman hiihtolomaviikon lisäksi tarpeellista pitää viikko auki sen molemmin puolin, jotta myös muualta tulevat pääsisivät ladulle ja paikallinen jäähiihtokausi jatkuisi kauemmin.

YLEENSÄ helmikuun aurinkoisina päivinä Etelämäelle alkaa tulla puheluita laduista muualla asuvilta huvilanomistajilta, jotka suunnittelevat hiihtolomalle tuloa Lappajärvelle. Hohtavat jäähanget kuiskuttelevat vastustamattomia lupauksia niille, jotka ovat nuorena päässeet järvihiihdon makuun. Monet muistavat sen, kun Tulivuorihiihdossa oli yhtä aikaa satoja ihmisiä ladulla. Hyvänä jäätalvena suuret kuntoilijamäärät hiihtivät Kärnän ympäri ja laavun vieraskirjaan saattoi tulla kymmeniä nimiä hiihtolomapäivinä vielä viitisen vuotta sitten.

Nyt tammikuussa Etelä-Suomessa kunnon pakkastalvi lumipeitteineen on saanut suksikaupan kuumenemaan. Hiihtomies sanoo kuulleensa huvilanomistajien arvostavan sitä, että mökkirannassa kulkee latu vastineena kunnalle maksettavasta kiinteistöverosta. Hänen mukaansa kunnanjohtajien antaman esimerkin lisäksi yhteiskunnan tulisi panostaa latuverkostoihin.

–Annolan Aati kääntyisi haudassaan, jos kuulisi ettei Tarvolan pururadalle ole tehty latua perinteiseen hiihtoon.

Tapani Tyynelä

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.