Järviseudun Syöpäyhdistys toteuttaa haastekeräyksen: Syöpäpotilaiden palvelut vaarassa Pohjanmaalla

Margit Karvonen ja Markku Suoranta haastavat myös evijärveläisiä Stop Syöpä -keräykseen.

Yhdistyksen paikallisosastojen pääasiallinen tehtävä Järviseudulla (Alajärven ja Järviseudun potilasosasto) on olla kohtaamispaikkana ja tarjota vertaistukea syöpään sairastuneille ja heidän perheilleen. Keräysvastaavana alueella toimii Margit Karvonen.

–Järjestämme evijärveläisille keräyksen merkeissä ilmaisen kahvituksen perjantaina 21. toukokuuta Kauppakatu 4:n pihassa ja innostamme näin alueen ihmisiä mukaan syöpäyhdistyksen toimintaan ja palveluiden piiriin, kertoo Karvonen.

Osasto toteuttaa keräyksen Järvi-Pohjanmaalla haastamalla ystäviään, yrityksiä ja yksityishenkilöitä lahjoittamaan. Lahjoittaa voi paikalliselle lahjoitustilille tai sähköisen keräyslippaan kautta osoitteessa www.stopcancer.fi/lahjoita. Myös pankkisiirtoja jaetaan alueella koteihin.

Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen Seinäjoen neuvonta-asemalla (Järjestötalo, Kauppakatu 1) työskentelee syöpäsairaanhoitaja, jonka palvelut ovat maksuttomia. Hänen tehtäviinsä kuuluu syöpään sairastuneiden potilaiden neuvonta ja tukeminen, terveyskasvatustyö, tupakkavalistus, luomihuolipäivien järjestäminen, saattohoidon tukeminen, syövän periytyvyyteen liittyvä neuvonta sekä vertaistuen järjestäminen eri muodoissa. Myös kriisiapua on saatavilla.

Yhdistyksellä on toimipaikat myös Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Vaasassa.

POHJANMAAN Syöpäyhdistys vetoaa ihmisiin: kaikki apu on nyt tarpeen. Keskeytynyt Stop Syöpä -keräys käynnistyy uudelleen nyt myös Järvi-Pohjanmaalla. Viime vuonna Pohjanmaan Syöpäyhdistys joutui keskeyttämään keräyksen alkuunsa koronarajoitusten takia. Nyt alueen syöpäpotilaille tarjottavat maksuttomat palvelut ovat vaarassa, vaikka syöpäpotilaiden haasteet ovat lisääntyneet. Siksi yhdistys käynnistää Stop Syöpä -keräyksen uudelleen.

Mainos

Pohjanmaan syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Suorannan mukaan yhdistys oli syksyllä 2020 kuilun partaalla. Yhdistystä uhkasi sosiaali- ja terveysministeriön Veikkauksen voittovaroista myöntämän avustuksen menetys, joka mahdollistaa koko vapaaehtoistyön koordinoinnin ja kriisiavun antamisen.

–Vaikka siltä vältyttiin, saimme vain hetken helpotusta. Syöpäpotilaiden palveluita uhkaa yhä vähentäminen, sillä pakon edessä keinovalikoimassamme on yhä henkilöstön lomautukset, jotka toteutuessaan heikentävät suoraan syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä palveluita.

Hyvä elämä syövästä huolimatta on Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen tavoitteena. Siksi syöpäyhdistyksen hallitus on linjannut, että syöpään sairastuneiden taloudelliseen tukeen ei tässä vaiheessa kosketa, kiperästä tilanteesta huolimatta. Ilman lahjoituksia tämä ei olisi mahdollista. –Maksamme vuosittain yli 130 000 euroa taloudellisina avustuksina syöpäpotilaille erilaisina hoitopäiväkorvauksina ja erityisavustuksina. Näitä avustuksia varten meillä on käytössä myös erilaisia rahastoja, jotka perustuvat ”korvamerkittyihin” lahjoituksiin. Niistä olemme kovasti kiitollisia, Suoranta kertoo.

Uudelleen käynnistyvän Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen Stop Syöpä –Stop Cancer -keräyksen keräyskohteet ovat samat kuin ennen keräyksen keskeytymistä: Syöpäpotilaiden psykososiaalinen ja taloudellinen tuki, alueella tapahtuva palliatiivinen kotisaattohoidontukitoiminta sekä syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä kriisityö. –Vetoamme suureen yleisöön saadaksemme tukea asiallemme haastavassa tilanteessa. Kaikki apu alueen syöpään sairastuneille on nyt tarpeen, Suoranta kiteyttää.

Keräys toteutetaan paikkakuntakohtaisesti kevään 2021 aikana ja keräystapoina ovat sähköiset keräyslippaat, kotitalouksiin jaettavat keräyspankkisiirrot sekä erilaiset tempaukset koronan sallimissa rajoissa. Yhdistys tiedottaa paikkakuntakohtaisesti keräyksen toteuttamisesta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.