Varomaton ohitus johti kuolemantuottamukseen

Julkaistu:

Syytetty ajoi ylinopeutta Itäkyläntiellä lähtiessään ohittamaan henkilöautoa, jonka kuljettaja oli hidastanut vauhtiaan kääntyäkseen vasemmalle, ja luki edellä ajavan aikeet väärin, koska myös toisella puolella tietä oli liittymä. Ohitustilanteessa syytetty yritti viime hetkellä väistää oikealta, jolloin hänen autonsa vasen etukulma osui toisen auton oikeaan takakulmaan. Ilman turvavyötä ajanut kuljettaja lennähti törmäyksessä auton takapenkille ja menehtyi.

Syytetty myönsi ylinopeuden ja mahdollisen lievän huolimattomuuden ohitustilanteessa. Hän kertoi, ettei edellä ajava ollut käyttänyt vilkkua tai ryhmittäytynyt kääntymiseen. Hän kiisti kuolemantuottamuksen ja sanoi kuoleman johtuneen uhrin omista ajovirheistä ja siitä, ettei tämä käyttänyt turvavyötä.

Todistajanlausuntojen perusteella voitiin olettaa, että syytetty ajoi 20 km/h ylinopeutta. Oikeus totesi, ettei yksityistien risteyksestä ole ennalta varoitettu liikennemerkillä eikä tiessä ole sulkuviivaa, joten ohittaminen sinänsä on sallittua kyseisellä tieosuudella. Ryhmittäytymisestä ja vilkun käytöstä ei ollut todistajanlausuntoja. Valokuvista ja törmäysjäljistä päätellen uhrin auto oli lähes kokonaan vasemmanpuoleisella kaistalla, joten hänen voidaan ajatella ryhmittäytyneen vasemmalle ja auton olleen suorassa asennossa tiehen nähden, ei vielä kääntymässä. Jälkien perusteella takaa tullut ei ole juuri ehtinyt jarruttaa.

Mainos

Koska edellä ajava on ajanut poikkeavasti, osittain vastaantulevan kaistalla, olisi käräjäoikeuden mukaan takaa tulevan pitänyt erityisellä tarkkaavaisuudella ennakoida tämän toimintaa ja varmistua tämän aikeista vaaran välttämiseksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.