Säteilyturvakeskus muistuttaa: joditabletteja saa ottaa vain viranomaisten kehoituksesta

Joditabletteja ei tule ottaa omin päin ”kaiken varalta”.

Osaston tehtävinä ovat ympäristön säteilyvalvonta sekä varautuminen normaalista poikkeavaan säteilytilanteisiin.

-Meillä ei ole sellaista vaaraa Suomessa, että joditablettien ottaminen olisi tarpeen, Filosofian tohtori Vesterbacka sanoo.

-Todellisessakin tilanteessa ne tulee ottaa vain viranomaisen kehoituksesta, hän muistuttaa.

Mainos

Ilman reseptiä myytävä kymmenen kappaleen Jodix-paketti maksaa 10.57 euroa Lappajärven Apteekissa. Teoriassa, siis jos radioaktiivinen laskeuma tulisi, niin pelkkään jodiin luottaminen ei ole riittävää. Laskeumalta suojautumisessa on tärkeää estää voimakkaasti säteileviä hiukkasia pääsemästä iholle tai kehon sisäpuolelle. Sisätiloissa tämä toteutetaan tiivistämällä ovet ja ikkunat sekä sammuttamalla ilmastointi.

-Jodi suojaa vain kilpirauhasta ja sen ottaminen on sisälle suojautumista täydentävä toimi, Vesterbacka kertoo ja kehottaa lukemaan lisätietoa aiheesta Säteilyturvakeskuksen nettisivuilta.

Tapani Tyynelä

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.