Lähiruokaa koteihin ja keskuskeittiöihin – hankintalaki mahdollistaa laadun ja kokonaistaloudellisen kestävyyden painottamisen

Sari Palmu ottaa kantaa lähiruoan puolesta.
Sari Palmu ottaa kantaa lähiruoan puolesta.
Suomalainen lähiruoka on puhdasta, turvallista ja korkealaatuista. Lähiruoan suosiminen on myös helposti toteutettava ilmasteko.

Ostamalla suomalaista lähiruokaa tuemme suoraan paikallisia ruoantuottajia ja alueiden elinvoimaa sekä vahvistamme aluetaloutta ja ruokaturvaa.

Puhdas maaperä, ilma ja vesi sekä fiksut toimintatavat takaavat, että suomalaiseen ruokaan voi luottaa. Kotikeittiöiden lisäksi lähiruoan osuutta tulee lisätä myös keskuskeittiöissä.

Kuntia ja aluevaltuustoja tulee ohjata suosimaan lähituotantoa hyvinvointialueilla.

Hankintalaki velvoittaa hankintojen osittamiseen, joka mahdollistaa myös lähiruoan käytön. Julkisissa hankinnoissa tulisi tavoitella pelkän halvan hinnan sijaan korkeaa laatua ja kokonaistaloudellista kestävyyttä. Tarjouskilpailuja laatiessa tulee pyrkiä siihen, että mahdollisimman moni yrittäjä pystyy tarjoamaan tuotteitaan tarjouskilpailuissa.

Hankintalaki velvoittaa hankintojen osittamisen pienempiin osiin, jotta pienten ja keskisuurten yritysten on mahdollista osallistua tarjouskilpailuun.

Julkisen hankkijan on hankintailmoituksessa ja hankintapäätöksessä huomioitava esimerkiksi asetetut poliittiset linjaukset sekä hankintojen vaikutus ympäristön monimuotoisuuteen, aluetalouteen sekä alueen huoltovarmuuteen.

Mitä lähempänä ruoka tuotetaan, sitä enemmän rahaa jää alueille. Ruoan tuotanto ja jalostus ovat merkittävä työllistäjä. Lähellä tuotettu ruoka on yksi kansallista huoltovarmuutta merkittävämmin lisäävistä tekijöistä. Nyt tarvitaan sanojen sijasta toimintaa!

Sari Palmu, Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja, Alajärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja, aluevaltuutettu

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.