Petran painipäivä toi vilinää molskille

Lappajärven yhteiskoulun oppilaat pääsivät kokeilemaan painia Petra Ollin opastuksella. Kuvassa kuudennen luokan tytöt polvipainin parissa.
Lappajärven yhteiskoulun oppilaat pääsivät kokeilemaan painia Petra Ollin opastuksella. Kuvassa kuudennen luokan tytöt polvipainin parissa.
Lappajärven yhteiskoulun oppilaat pääsivät kokeilemaan painia Petra Ollin opastuksella. Kuvassa kuudennen luokan tytöt polvipainin parissa.
Lappajärven yhteiskoulun oppilaat pääsivät kokeilemaan painia Petra Ollin opastuksella. Kuvassa kuudennen luokan tytöt polvipainin parissa.
KUINKAS moni teistä on paininut aiemmin, kysyi painin maailmanmestari ja kaksinkertainen EM-voittaja Petra Olli keskiviikkona Lappajärven yhteiskoulun kuudesluokkalaisilta. Lähes kaikkien kädet nousivat ylös.

Olli palasi keskiviikkona Jamin painimolskille, josta hänen oma painiuransa alkoi parikymmentä vuotta sitten, ja ohjasi kahdeksan koululuokkaa lyhyisiin, mutta tiiviisiin painiinperehdytystuokioihin. Harjoitukset alkoivat pareittain tehdyillä kottikärrykävelyillä ja etenivät polvipainiin. Seurauksena oli ainakin kuudesluokkalaisten ryhmässä naurua, hihkumista ja hervotonta hihitystä.

–Hankalinta oli ehdottomasti parin raahaaminen maassa, kun itse eteni karhukävelyllä, totesivat Olivia Övermark ja Luna Korri.

Ella Savola, Emilia Hietala ja Uliana Savosko pohtivat, että voisivat ehkä osallistua illalla seuran avoimiin treeneihin.

–Voisin kuvitella harrastavani myös painia, se olisi kiva ja monipuolinen harrastus, pohti Hietala.

–Se on hauskaa ja siinä saa olla yhdessä muiden kanssa, totesi Korri.

–Minä en, en tykkää kamppailulajeista, kertoi puolestaan Katri Kniivilä, vaikka sukellus painin maailmaan olikin hauska kokemus.

ILLALLA järjestetyt seuran avoimet harjoitukset keräsivät paikalle noin 45 lasta ja nuorta.

–Se on yhdelle matolle aika paljon, onneksi pystyttiin toisellekin puolelle laajentamaan, Olli totesi.

–Päivästä jäi tosi hyvä mieli, olen iloinen kaikista punaisista poskista ja nauravista kasvoista, joita näin. Oli kiva palata kotikonnuille, tällaista pitäisi useamminkin tehdä. Itsellekin harjoitusten pito oli avaavaa. Tällainen on kaukana huippu-urheilun maailmasta, jossa olen itse elänyt ja elän, ja antaa perspektiiviä pohjatyön merkityksestä, jota pienillä saleilla tehdään vapaaehtoisten valmentajien voimin. Siellä synnytetään innostus liikkumiseen.

Lasten ja nuorten liikuttaminen on suuri yhteiskunnallinen haaste nykyaikana, kun älylaitteet passivoivat nuorisoa.

–Kehon hallinta ja koordinaatio sekä muut perusliikuntataidot kehittyvät painiessa, sitkeys ja kestävyys kasvavat. Painista on ehkä sellainen mielikuva, että se on matsia matsin perään, mutta lasten kanssa sitä lähdetään tekemään ihan leikin ja pelailun kautta, iloisella meiningillä.

Olli näkee, että etenkin pienemmillä paikkakunnilla painiin kannattaisi panostaa.

Mainos

–Omalla painikiertueellani huomasin, että isoilla paikkakunnilla, missä on tosi paljon muuta tarjontaa, lapsia on huomattavasti vaikeampi saada lajin pariin, mutta esimerkiksi Sodankylässä avoimet treenit keräsivät yli 40 osallistujaa. Lappajärvellä on todella paljon taitavia nuoria ja pieneksi kyläksi liikuntamahdollisuudet huippuluokkaa, on painisali ja uusi monitoimihalli, niitä pitäisi käyttää ja hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti.

Vanhempien on oltava esimerkkinä nuorille ja lapsille: kannustettava, kuskattava ja kustannettava liikuntaharrastusten pariin.

–Harrastuksena paini on helppo ja edullinen, tarvitaan vain sisäliikuntavaatteet, sukat tai sisäpelikengät; kausimaksut ovat muutaman kympin luokkaa.

Päivä sai Ollin suunnittelemaan paluuta joko uuden painipäivän tai esimerkiksi painileirin merkeissä Lappajärvelle.

–Mietinnässä on.

LAVEN painijaoston harjoitukset järjestetään Jamin molskilla maanantaisin kello 16.30, jolloin vuorossa on alakoululaisten ryhmä, ja perjantaisin tarjolla on Nallepainia kello 18.

–Maanantain harjoituksissa on viime aikoina käynyt pääsääntöisesti 4.–5.-luokkalaisia poikia, viisi, kuusi kaveria. Siihen ryhmään kun saisi lisää aktiivista väkeä, olisi hienoa. Tyttöjäkin olisi mukava saada mukaan, kertoi painijaoston puheenjohtaja Petri Niemelä.

–Sitä ei tarvi pelätä, jos uutena harjoituksiin tulee, että heti alettaisiin hampaat irvessä vääntämään, vaan aina katsotaan tekeminen oman taitotason mukaan, eikä tarvi ajatella, ettei osaa. Vaikka moni olisi harrastanut pidempäänkin painia, tämän ikäiset saavat äkkiä kiinni lajista.

Hän toivookin, että järjestetty painipäivä saisi esimerkiksi aiemmin lajia kokeilleita palaamaan harjoituksiin.

–Jos harrastajia saataisiin lisää, voitaisiin lisätä toinenkin treenipäivä, mikä helpottaisi sitten kisoihinkin valmistautumista. Vielä ei ole kilpailuiden kanssa kiirehditty, niihin lähdetään sitten, kun harrastajista itsestään siltä tuntuu.

Nallepaini on tarkoitettu alle kouluikäisille. Siellä on kävijöitä keskimäärin 12–15.

–Siellä painin asennot ja liikkeet tulevat tutuiksi leikin varjolla ja loppuleikkinä polttopallo on todella suosittu!

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.