Koskimäen uudessa pihatossa pidettiin avoimet ovet: “Tällä investoinnilla päästään nyt pari-kolmekymmentä vuotta eteenpäin”

Sanna, Janne ja Eino Koskimäki pitivät uudessa pihattonavetassaan avoimet ovet lokakuun lopulla.
Sanna, Janne ja Eino Koskimäki pitivät uudessa pihattonavetassaan avoimet ovet lokakuun lopulla.
Sanna, Janne ja Eino Koskimäki pitivät uudessa pihattonavetassaan avoimet ovet lokakuun lopulla.
Sanna, Janne ja Eino Koskimäki pitivät uudessa pihattonavetassaan avoimet ovet lokakuun lopulla.
Evijärveläisen Koskimäen tilan Robora-pihaton avoimet ovet keräsivät noin 900 kävijää ympäri maakuntaa.
Navetalla kävi arviolta lähes 900 ihmistä tutustumassa moderniin navettarakentamiseen. Paikalla oli tarjolla myös makkaraa ja kahvia. Kahvitarjoilusta pitivät huolen Jokikylän maa- ja kotitalousnaiset. Ingegerd Aspholm (vas.) sekä Marjo Jokisuu varmistivat muun apuväen kanssa, että kahvia ja tarjottavaa riitti.

LOKAKUUN viimeisenä päivänä Evijärven Jokikylässä järjestettiin uuden navetan avajaiset. Autoja oli liikenteessä sivukylän tiellä jonoksi asti, kun innokkaimmat pääsivät katsomaan vasta valmistunutta nykyaikaista Robora-pihattoa.

Arviolta noin 900 kävijää ympäri maakuntaa kävi päivän aikana tutustumassa Sanna, Janne ja heidän poikansa Eino Koskimäen uudenkarheaan pihattoon.

Janne Koskimäelle kävijämäärä ei tullut yllätyksenä.

–Kyllä oli odotettavissa näin korona ajan jälkeen, että kävijöitä tulee, kertoo Koskimäki.

Koskimäen mukaan maatiloilla tehdään vähemmän laajoja investointeja, joten he halusivat antaa mahdollisuuden päästä tutustumaan tämän päivän maatilarakentamiseen.

Tilaisuudessa oli mahdollisuus tutustua navetan eri alueisiin mukaan lukien tuotantotilojen maitohuoneeseen sekä keittiö- ja valvontatiloihin. Paikalla päivän aikana oli tavattavissa vastaava rakennuttaja sekä muita maatilojen toimintaan liittyviä yrityksiä.

VASTAVALMISTUNEEN pihaton suunnitelmatyöt on Koskimäen mukaan aloitettu jo useampi vuosi sitten. Luvat, rahoitukset ja suunnitelmat tehtiin kolme vuotta taaksepäin. Vuoden 2021 aikana alueelle nousivat lanta- ja rehuvarastot sekä pohjatyöt uudelle navetalle. Tämän vuoden aikana rakennettiin itse pihatto.

Pihatto toimii tällä hetkellä kahden lypsyrobotin voimin, mutta kokonaiskapasiteettiin on varattu paikat kolmannelle robotille.

Koskimäki kertoo, että pihattonavetta ei ole perheelle uusi tuttavuus, sillä vanhassa pihattonavessa töitä on tehty jo 25 vuotta. Uuden navetan myötä vanhassa navetassa sijoittuneen 75 lypsävän määrä voidaan melkein kolminkertaistaa, kun uudessa pihatossa on makuupaikat noin 190 lehmälle.

Koskimäki kertoo, että tutustumistyötä uuden navetan eteen on tehty ja erilaisia vaihtoehtoja on käyty lävitse. Uudessa pihatossa lehmillä on käytössä muun muassa hiekkaparret.

–Euroopassa ja maailmalla hiekkaparret ovat olleet kauemmin jo käytössä kun rakennetaan uutta. Hiekkaparsi on lehmälle ehdottomasti paras makuualusta, toteaa Koskimäki.

–Jonkin verran se tuottaa enemmän työtä hoitajille. Lehmälle tarjotaan näin kuitenkin luontaiset olosuhteet ja eläimet edellä tässä halutaan mennä, Koskimäki jatkaa.

Koskimäen perheelle uuden navettarakennuksen rakentaminen oli selkeä seuraava suunta, kun perheen vanhin poika Eino halusi jatkaa tilaa.

–Eino on pikkupojasta kasvanut tähän tilalle ja kouluttautui alalle, kertoo Janne Koskimäki.

–Tällä investoinnilla päästään nyt pari-kolmekymmentä vuotta eteenpäin.

Vuoden aikana muuttunut maailman tilanne on kuitenkin sävyttänyt suurta rakennusprojektia.

–Kyllähän tämän kesän aikana kustannuksia on tullut lisää ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet ja aiheuttaneet päänvaivaa, pohtii Koskimäki.

–Onneksi suurimmat hankintapäätökset on tehty vuosia aikaisemmin, mutta kyllä tänä vuonna tehdyt hankinnat ovat näkyneet budjetissa.

Noora Tupeli

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.