Olemassaolo ei edellytä itsenäisyyttä

Nimimerkki “Häviääkö Vimpeli kartalta” kirjoitti viime viikolla Vimpelin kunnan kohtalosta. Nimensä mukaisesti kirjoittajan suurin pelko oli kuntaliitos. Ilmeisesti tämän myötä Vimpeli häviäisi kartalta. Tämä on hyvin yleinen, mutta täysin perusteeton harhakäsitys. Onko Lehtimäki hävinnyt kartalta? Jos kuntarakenne muuttuu, mikään alue ei häviä olemattomiin.

Kirjoituksesta sai käsityksen, että Vimpelin kunnan talousvaikeudet johtuvat Järvipohjanmaan yhteistoiminta-alueesta. Jos on niin, että kuntien valtionosuusjärjestelmä ei tunne tällaista yhteistoimintaa ja asettaa siihen osallistuvat kunnat täysin eriarvoiseen asemaan, olisi ollut ilman muuta parempi tehdä tuolloin kuntaliitos. Eli juuri se suuri ja paha peikko, jota kaikin voimin pitää vastustaa, olisi pelastanut Vimpelin!
Kirjoittaja esitti kunnan tilanteen ratkaisemiseksi irrottautumisen yhteistoiminta-alueesta. Ilman yhtään perustelua hän väitti tällä saatavan monilla hallinnonaloilla säästöä. Sosiaali-ja terveyspalveluihin tarvittavan kumppanin etsimisessä hän katseli Lapualle asti. Miksi Lapua haluasi kumppanikseen 55 kilometrin päässä olevan 3200 asukkaan Vimpelin? Mitä hyötyä tästä yhteistyöstä olisi sille? Kukaan ei ryhdy yhteistyöhön, ellei itsekin hyödy siitä.
Olipa tulevaisuuden kuntarakenne millainen tahansa, Vimpeli ei häviä kartalta, jos täällä on asukkaita ja jos sen asukkaat haluavat olla vimpeliläisiä. Minkään paikan olemassaolo ei ole kiinni hallinnollisesta rakenteesta. Itsenäisenä saa päättää omista asioistaan, sehän tuntuu hienolta. Mutta jos ei ole rahaa, ei omilla päätöksillä saada mitään aikaan. Varmaa on, että ilman yhteistyötä Vimpeli häviää olemasta. Jos täällä ei pystytä tarjoamaan elämiselle välttämättömiä palveluja, täällä ei asuta. Nimi voi säilyä kartalla, mutta mitään muuta ei ole. Ja yhteistyön pitää sujua naapureiden kanssa, kaukaiset kumppanit eivät ole läheisiä parempia.

Perustelua vai pelottelua

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.