Omaishoitajat kunniaan

Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään ensi viikolla. Järviseudulla viikko alkaa omaishoitajien kirkkopyhällä sunnuntaina Alajärven kirkossa. Samana päivänä palkitaan Omaishoitajayhdistyksen valitsema vuoden omaishoitaja. Tunnustuksen saa lappajärveläinen Erkki Virtaniemi.

Omaishoitajat tekevät korvaamattoman tärkeätä työtä huolehtiessaan perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Selvitysten mukaan noin miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Vain pieni osa heistä on lakisääteisen omaishoidon tuen piirissä. Laki määrittelee omaishoitajaksi henkilön, joka on tehnyt toimeksiantosopimuksen läheisensä omaishoidosta kunnan kanssa.

Omaishoitajat eivät hoida vain ikäihmisiä, vaan hoidettavat ovat myös lapsia ja työikäisiä. Tilanne voi tulla eteen perheen eri elämänvaiheissa, joko vähitellen tai täysin yllättäen. Eroja on myös siinä, kuinka intensiivistä, sitovaa ja rasittavaa omaishoitajan työ on. Raskaimmillaan työ on fyysisesti vaativaa ja ympärivuorokautista. Läheisestään huolehtivan jaksaminen on lujilla, jos hän ei saa työhönsä tukea eikä tarvitsemiaan vapaapäiviä.

Kunnan näkövinkkelistä omaishoito on erittäin edullinen vaihtoehto hoidon järjestämiseen. Kun omaishoidossa on yhä vaikeahoitoisempia henkilöitä, tarvitaan omaishoitajien työtä tukevia palveluja, jotta he jaksavat hoitotyötään tehdä. Laitoshoidon määrä vähenee kunnissa koko ajan, ja sekin asettaa omaishoitajat arvoon arvaamattomaan.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Mikko Huhtala.

Itsenäinen Suomi

SUOMEN itsenäistyminen oli tapahtumasarja, jonka tuloksena Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien kuulunut autonominen suuriruhtinaskunta vuonna

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Mikko Huhtala.

Itsenäinen Suomi

SUOMEN itsenäistyminen oli tapahtumasarja, jonka tuloksena Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien kuulunut autonominen suuriruhtinaskunta vuonna

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.