Vimpelin sote-kilpailutuksesta

Vimpelin kunta ei lähtenyt mukaan Kuusiokuntien sote-kilpailutukseen, vaikka Soinin kunta päätti osallistua siihen. Kilpailutuksen lopullinen tavoite on palvelujen ulkoistaminen.

Vimpelissä eräiden Haloo Vimpeli -ryhmän valtuutettujen taholta on arvosteltu näkyvästi tehtyä ratkaisua ja haettu “syyllisiä” erityisesti kunnanjohtajasta, mutta myös kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajista. Näistä olemme saaneet lukea lehdistöstä, esimerkiksi Järviseudun Sanomista 17. joulukuuta.
Tehty ratkaisu perustui siihen, että sote-kilpailutus ja mahdollinen ulkoistaminen olisi sisältänyt monia merkittäviä riskejä Vimpelin kunnalle. Niitä ovat vaikutus 31. tammikuuta 2015 päättyvän kriisikuntaprosessin lopputulokseen; epävarmuus yksityisen palvelujärjestelmän toimivuudesta Vimpelin kannalta; vaikutus paras-puitelain yhteistoimintavelvoitteiden kannalta, joihin Vimpelin kunta on sitoutunut; vaikutus Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminnan tulevaisuuteen; sekä tulevaan sote-lainsäädäntöön liittyvät tekijät.
Menemättä enää tapahtumien kulkuun voi todeta, että arvio kilpailuttamispäätöksen sisältämistä riskeistä, erityisesti käynnissä olevan kriisikuntaprosessin lopputuloksen kannalta, oli perusteltu. Tämä näkemys oli tullut esille jo aiemmissa valtiovarainministeriön edustajien kanssa pidetyissä arviointikokouksissa, mutta erityisesti 17. joulukuuta 2014 pidetyssä kokouksessa.
Sote-kilpailutukseen osallistuminen ja mahdollinen palvelujen ulkoistaminen olisivat vieneet pohjan pois arvioinnin yhteydessä esitetystä talouden tasapainottamissuunnitelmasta, koska emme olisi voineet esittää talouden arviointia varten uskottavaa tasapainottamissuunnitelmaa.
Juuri hyväksytty taloussuunnitelma perustuu yhteistoiminnan jatkamiseen, joka sisältää tehdyt säästöpäätökset ja palvelurakennetyöryhmän toimenpide-ehdotukset perusturvan ja teknisen toimen kustannussäästöistä. Tästä syystä päätös sote-kilpailutuksesta olisi ollut merkittävä riski kriisikuntaprosessin ollessa kesken. Jokainen voi miettiä, olisiko tällainen riski kannattanut ottaa.
Kriisikuntakokouksiin ovat Vimpelin kunnasta osallistuneet valtuutettu Marja-Leena Laakso, joka on Vimpelin kunnan ainoa päätösvaltainen edustaja arviointiryhmässä, valtuutettu Seppo Tuomisalo ja allekirjoittanut.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.