Maaseudun tulevaisuus

Vaikka maaseudun yllä tuntuu välillä leijuvan mustia pilviä, ei ole syytä vaipua synkkyyteen. Moni asia osoittaa maaseudulle valoisaa tulevaisuutta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki tutkimuksen, jonka löydöksenä oli, että suurissa kaupungeissa asuvat ihmiset ovat terveempiä, mutta maalla asuvat onnellisempia. Vastakkainasettelun aika on ohi: maaseutu ja kaupungit täydentävät näinkin toisiaan!
Maaseudun ja koko Suomen elinvoimaisena pysyminen ei ole aluepolitiikkaa, vaan se on tulevaisuus- ja työllisyyspolitiikkaa. Maa- ja metsätalouden työpaikat eivät vähene. Päinvastoin niitä tulee lisää biotalouteen: on arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä maailma tarvitsee 50 prosenttia enemmän ruokaa, 45 prosenttia enemmän energiaa ja 30 prosenttia enemmän vettä. Nämä asiat tapahtuvat maaseudulla. Meillä on enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan.
Maalta löytyy hyviä tuotanto- ja toimitiloja. Kylissä on vanhoja navettoja, kauppoja, kouluja. Hyvien tietoverkkojen avulla mitä tahansa yritystoimintaa voi pyörittää missä tahansa. Globalisaatio on maaseudulle mahdollisuus: valokuidun avulla markkinana on koko maailma. Myös yhteiskunnan palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon. Tasa-arvoisuus palveluihin lisääntyy kun kodit tietoteknistyvät. Tietokone oli vuonna 2011 jo 85 prosentissa suomalaisista kotitalouksista ja määrä lisääntyy.
Maaseudulla on katto korkealla ja seinät leveällä. Maalla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja elinympäristöön mm. erilaisten yhdistysten kautta. On mukavaa, että eläkeläiset haluavat muuttaa kotikonnuilleen viettämään rauhallisia eläkepäiviä. Kotipalvelu ja palveluliikenne helpottavat alueellamme ikäihmisten kotona-asumista.
Erään tutkimuksen mukaan kolme neljästä nuoresta sijoittaa unelmatulevaisuutensa maaseudulle ja noin puolet pitää sitä todennäköisenä tulevaisuutenaan. Näille unelmille tulee antaa mahdollisuus toteutua. Nuoret tuovat maaseudulle työtä, toimeentuloa ja yrittäjyyttä.
Eräs hankaluus nuorten maalle muutossa kuitenkin on. Pankkilainan saaminen on hankalaa, rakentaminen on kallista ja kiinteistöjen arvo ei nouse, vaan pikemminkin laskee. Moni haluaisi ostaa vanhan talon ja kunnostaa siitä perheelleen kodin. Vanhoja taloja ei vain kerta kaikkiaan ole myynnissä eikä vuokrattavana. Tämän olemme kokeneet konkreettisesti kotikylässäni Itäkylässä. Usea perhe on ollut muuttamassa kylään, mutta taloja, joihin asettua, ei ole tarjolla. Myyntiin ja vuokralle tulevat talot löytävät kyllä pian uudet asukkaat. Ja maaseudun elinvoima voi jälleen kasvaa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.