Lukijan mielipideartikkeli:

Evijärven tulevaisuus

Evijärvi on tehnyt Pietarsaaren seudun kuntien kanssa kuntaliitosselvitystä, jonka reunaehdoiksi Evijärvellä asetettiin terveysaseman ja lukion säilyminen Evijärvellä. Nyt päättyneen selvityksen mukaan nämä ehdot toteutuvat Evijärvellä; tänne on luvassa hyvinvointikeskus, joka käytännössä sisältää samat palvelut kuin nykyinen terveysasema (neuvola, lääkärinvastaanotto, sosiaalityön toimipiste ja kotihoito) sekä lukio. Kunnan ylin hallinto siirtyy Pietarsaareen, mutta Evijärvelle jää palvelupiste.
Jos liitymme Pietarsaareen, ei käytännön elämä täällä Evijärvellä juuri muutu, palveluita on edelleen saatavilla suomenkielellä ja tuttuja kasvoja löytyy yhä terveyskeskuksesta ja kouluilta. Palveluiden säilymisessä auttaa Evijärven tilanne uuden kunnan suomenkielisenä vähemmistönä. Perustuslain mukaan jokaisen on saatava palveluja omalla äidinkielellään (suomi tai ruotsi).
Kauhavan kanssa on luvassa kylmää kyytiä; suurkunnan on karsittava menojaan ja leikkauslista tulee koskemaan myös Evijärveä; lukio lopetetaan, yläkoululaiset siirtyvät Kauhavalle kouluun, jolloin ala-astelaiset voivat siirtyä vaikkapa kirkonkylään. Kirjasto lopetetaan ja laihana lohtuna kiertää kirjastoauto, jos ei sitäkin saneerata. Terveysasema suljetaan myös. Mitä tänne jää? Ala-aste ja päiväkoti, hiljainen kunnantalo, taksit kiidättämässä kuntalaisia lääkäriin ja verikokeisiin Kauhavalle, lapset aamukuuden jälkeen bussipysäkeillä odottamassa koulukyytiä niin ikään Kauhavalle. Kun ei tarvitse enää huoltaa kunnan kiinteistöjä, vaikuttaa se suoraan myös paikallisiin yrittäjiin. Kylä hiljenee pikku hiljaa, miksi muuttaa tänne, kun elämä muuttuu niin vaikeaksi?
Pietarsaaren kanssa Evijärvellä on vielä jonkinlainen toivo palveluista ja eläväisestä Kauppatien raitista. Kauhavan kanssa Evijärvestä jää jäljelle vain hiljainen ohikulkupaikka. Toivoisimme, että kuntalaiset miettivät vakavasti, mitä nämä kaksi vaihtoehtoa tarjoavat. Mielestämme ainut keino säilyttää Evijärvi elinvoimaisena, on edetä kuntaliitosneuvotteluissa Pietarsaaren kanssa.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.