Lukijan mielipideartikkeli:

Evijärven tulevaisuus

Evijärvi on tehnyt Pietarsaaren seudun kuntien kanssa kuntaliitosselvitystä, jonka reunaehdoiksi Evijärvellä asetettiin terveysaseman ja lukion säilyminen Evijärvellä. Nyt päättyneen selvityksen mukaan nämä ehdot toteutuvat Evijärvellä; tänne on luvassa hyvinvointikeskus, joka käytännössä sisältää samat palvelut kuin nykyinen terveysasema (neuvola, lääkärinvastaanotto, sosiaalityön toimipiste ja kotihoito) sekä lukio. Kunnan ylin hallinto siirtyy Pietarsaareen, mutta Evijärvelle jää palvelupiste.
Jos liitymme Pietarsaareen, ei käytännön elämä täällä Evijärvellä juuri muutu, palveluita on edelleen saatavilla suomenkielellä ja tuttuja kasvoja löytyy yhä terveyskeskuksesta ja kouluilta. Palveluiden säilymisessä auttaa Evijärven tilanne uuden kunnan suomenkielisenä vähemmistönä. Perustuslain mukaan jokaisen on saatava palveluja omalla äidinkielellään (suomi tai ruotsi).
Kauhavan kanssa on luvassa kylmää kyytiä; suurkunnan on karsittava menojaan ja leikkauslista tulee koskemaan myös Evijärveä; lukio lopetetaan, yläkoululaiset siirtyvät Kauhavalle kouluun, jolloin ala-astelaiset voivat siirtyä vaikkapa kirkonkylään. Kirjasto lopetetaan ja laihana lohtuna kiertää kirjastoauto, jos ei sitäkin saneerata. Terveysasema suljetaan myös. Mitä tänne jää? Ala-aste ja päiväkoti, hiljainen kunnantalo, taksit kiidättämässä kuntalaisia lääkäriin ja verikokeisiin Kauhavalle, lapset aamukuuden jälkeen bussipysäkeillä odottamassa koulukyytiä niin ikään Kauhavalle. Kun ei tarvitse enää huoltaa kunnan kiinteistöjä, vaikuttaa se suoraan myös paikallisiin yrittäjiin. Kylä hiljenee pikku hiljaa, miksi muuttaa tänne, kun elämä muuttuu niin vaikeaksi?
Pietarsaaren kanssa Evijärvellä on vielä jonkinlainen toivo palveluista ja eläväisestä Kauppatien raitista. Kauhavan kanssa Evijärvestä jää jäljelle vain hiljainen ohikulkupaikka. Toivoisimme, että kuntalaiset miettivät vakavasti, mitä nämä kaksi vaihtoehtoa tarjoavat. Mielestämme ainut keino säilyttää Evijärvi elinvoimaisena, on edetä kuntaliitosneuvotteluissa Pietarsaaren kanssa.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA