Alkoholijuomat kaupoissa vai ei?

Alkoholijuomien pitäminen kaupoissa tai siirtäminen kokonaan Alkoon puhuttaa ihmisiä aina silloin tällöin. Niin myös näiden vaalien alla on käynyt. Miksi joku haluaa poistaa kaljan kaupoista? Rajoittaa suomalaisten vapautta ostaa juomansa laajasta kauppapisteiden verkostosta?
Ensiksikin on todettava, että aina kun Suomessa on helpotettu alkoholin saantia, sen käyttö on hurjasti kasvanut. Näin tapahtui, kun keskiolut tuli kauppoihin ja näin tapahtui kun alkoholiveroa laskettiin. Samalla asian toinen puoli on että alkoholin aiheuttamat haitat lisääntyivät samassa suhteessa.
Mikä saa suomalaiset juomaan enemmän kuin on hyväksi? Onko sen syy geeneissä vai juomakulttuurissa vai pimeissä talvikuukausissa? Ehkä osaltaan kaikissa näissä. Joka tapauksessa iso joukko suomalaisia juo enemmän kuin on terveellistä.
Alkoholin aiheuttamat haitat ovat terveydellisiä, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia. Alkoholin liikakäytön välittömät ja välilliset kustannukset yhteiskunnalle ovat 6-8 miljardia euroa. Kustannukset aiheutuvat muun muassa terveyden hoidosta, työkyvyttömyydestä, lasten suojelun kustannuksista, poliisityön lisätarpeesta. Puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä mitä alkoholin liikakäyttö aiheuttaa. Suurin osa tapoista tehdään humalassa ja kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista suuressa osassa kuljettaja on alkoholin vaikutuksen alaisena.
Onko kaljan myynti siirrettävä takaisin Alkoihin? Vaikka olen sitä mieltä että kohtuukäyttäjälle ei aiheuta hankaluutta hakea juomansa Alkosta, ehkä ensi vaiheessa madaltaisin kaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuutta ja seuraisin sen vaikutuksia alkoholin aiheuttamien ongelmien kehitykseen.
Oman alkoholin käytön kulutusta voit testata muun muassa netissä http://www.paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/alkoholi/alkoholin-kayton-riskit-audit

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.