Vahvalla pohjalla

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Järviseudun Sanomat järjesti vuoden alussa kaikissa päälevikkialueensa kunnissa Talvikierros 2015 -tapahtuman. Päivällä tavattiin lukijoita, illalla pidettiin asiakastilaisuus yrittäjille ja yhteistyökumppaneille.
Tilaisuudet olivat suosittuja: kahvittelijoita riitti, keskusteluja käytiin ja palautetta saatiin – valtaosaltaan myönteistä. Jokaisessa pitäjässä tuli esille, että Järviseudun Sanomista halutaan lukea nimenomaan oman kunnan asioista. Oma kotiseutu on tietysti tärkein, mutta Järviseudun Sanomien rooli on laajempi. Järviseudun Sanomien omistajina ja taustavoimina ovat Järviseudun ja Järvi-Pohjanmaan kuntien kotiseutuyhdistykset. Siksi lehden täytyy huomioida koko alue, vaikka esimerkiksi Kortesjärvellä ja Alajärvellä ei kovin tiivistä yhteistä kosketuspintaa olekaan.
Media-alan myllerrys vain jatkuu. Media Audit Finland Oy:n tekemä virallinen levikintarkastus alkaa olla valmis ja osoittaa, että kerran viikossa ilmestyvistä Suomen paikallislehdistä kolmea poikkeusta lukuun ottamatta kaikkien levikkikehitys on miinusmerkkinen. Järviseudun Sanomienkin levikki on hieman laskenut.
Järviseudun Sanomien asema päälevikkialueellaan on todella vahva. Tilausten lopetukset tulevatkin etätilaajilta esimerkiksi Ruotsista tai Etelä-Suomesta. Siellä Järviseudulta lähtöisin oleva tilaaja on kenties ikääntynyt niin, ettei jaksa lukea lehteä tai siirtynyt ajasta iäisyyteen, eikä lapsilla ole enää siteitä tänne alueelle niin paljoa, että lehden tilaisivat. Maksetun kauden päättyessä tilaus sitten peruutetaan.
Siitä täällä lehdessä olemme ylpeitä, että Järviseudun Sanomat on edelleen vertailuryhmässään levikiltään Suomen suurin paikallislehti. Suuri se on myös kooltaan, sillä se on ainoa kerran viikossa ilmestyvien lehtien ryhmässä, joka ilmestyy isolla sivukoolla. Kaikkien muiden paikallislehtien sivukoko on puolta pienempi.
Suurta huolta lehden jakeluasioissa aiheuttaa Postin toiminta. Jakeluhinnat ovat nousseet pilviin. Suurempi huolenaihe on kuitenkin Postin määräysvalta jakelujen suhteen. Se ei enää ota jakeluun ylimääräistä jaettavaa silloin, kun asiakas sen haluaisi ostaa, vaan silloin kun Postille sopii. Useinhan lehdet ostavat erikoisnumeroilleen peitto- ja suurjakeluita. Torstaisin Posti ei kohta ota ylimääräistä jaettavaa lainkaan, vaikka Suomen 136 paikallislehdestä 85 ilmestyy torstaisin. Heinäkuun alusta mukaan jakeluun pääsee kolme tuotetta/päivä, mutta ensi vuoden alusta vain yksi asiakas/päivä/postinumero. Posti siis määrää jakelukäytännöillään, miten tässä maassa voidaan lehtiä levittää.
Kaiken lisäksi postinjakelun luotettavasta toiminnasta on jäljellä kalpea muisto. Tämä ei tietystikään koske paikallista postin väkeä, he toimivat todella erinomaisesti. Viime aikoina jakeluhäiriöitä on ollut paljon niin meillä kuin muillakin lehdillä. Me lehdentekijät olemme aina olleet aikataulussa. Lehti painetaan Kokkolassa, josta lehtiniput Postin kuljetuksessa tulevat Seinäjoen kautta paikallisille jakajille. Pari kertaa viime aikoinakin jaettavaa ei ole ajallaan Järviseudulle tullut ja lehtirullakot ovat sittemmin löytyneet Tampereelta.
Lehdet ovat ottaneet tai ottamassa paperilehden rinnalle täysipainoisen digilehden. Tätä tarjontaa Järviseudun Sanomissakin tullaan lisäämään. Netistä lehti ainakin löytyy ajallaan.

Mainos

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.