Mustikat odottavat poimijoita

Siinä missä lomalaiset ovat tänä kesänä mananneet jatkuvia sateita, on metsiemme arvomarja mustikka kasvanut ja kypsynyt tyytyväisenä. Mustikka on viileän ja kostean ilmaston kasvi. – tänä kesänä olot ovatkin olleet otolliset. Marjan kypsyminen on myöhässä, mutta sadosta on tulossa mainio. Hyvää kannattaa siis odottaa.

Viime vuonna mustikkaa poimittiin Suomen metsistä parempiin suihin lähes kuusi miljoonaa kiloa. Vuosittain koko maassa marjasadosta kerätään talteen enintään noin kymmenesosa. Suurin osa kotimaisesta super-foodista jääkin siis metsiin mätänemään.

Tätä taustaa vasten onkin hieman vaikea ymmärtää jokasyksyistä vääntöä siitä, kuka marjoja saa poimia ja mistä. Oli kyseessä sitten suomalainen tai ulkomaalainen marjastaja, jokamiehenoikeus takaa hänelle oikeuden marjojen keräämiseen – myös kaupalliseen tarkoitukseen. Laki ei määrittele tarkkaa välimatkaa, joka lähimpään pihapiiriin täytyy pitää, kun marjoja metsästä kerää.

Ulkomailta tulevia poimijoita tarvitaan, jotta metsiemme herkuista edes pieni osa saadaan talteen. Suomalaisten marjastusinto hiipuu, ja paikkaajaksi tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän ulkomaalaisia työntekijöitä.

Järviseudulla marjastus on yleistä, ja monien pakastimet pullistelevat syksyn tullen terveellisistä metsä- ja puutarhamarjoista. Toivottavaa on, että marjastusharrastus periytyy myös tuleville polville. Meillä riittää metsää ja niiden antimia kaikille runsaasti, eikä ”marjaraivoon” ole syytä tänäkään syksynä.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.