Lupiinit ja jättiputket pois

Hävittäkää hyvät ihmiset lupiinit ja jättiukonputket alueiltanne. Ne ovat vieraslajeja, jotka ovat erittäin haitallisia eivätkä kuulu luontoon. Ne tukahduttavat luonnonkukat kokonaan niillä alueilla, jossa saavat vallan. Ei näy lupiinien keskellä kissankelloa, päivänkakkaraa, leinikkiä, apilaa eikä mesiangervoa! Jättiputki on puolestaan hyvin myrkyllinen.
Nyt on tällä seudulla alkanut valtavasti vallata aloja myös jättibalsami. Se on tosi viheliäinen, kun se leviää puutarhajätteitten mukana jopa metsiin ja pelloille ja ampuu siemeniään metrien päähän.
Kauniitahan ne lupiinit on, mutta pois siltikin. Etelä-Suomesta Ely on jo hävittänyt näitä, mutta ei yhteiskunnan varat kaikkeen riitä. Siksi olisi hyvä, jos jokainen tontiltaan, tienpientareiltaan ja mailtaan nämä hävittäisi ja jättäisi vain omaan kukkapenkkiinsä ja pitäisi huolta etteivät karkaa luontoon.
Lupiini pitää niittää heti niiden kasvettua. Ei auta jos kukinta-aikana niittää, sillä siemenkodat ovat jo valmiina ja itävät ensi kesänä. Niittää kannattaa useita kertoja. Jättiputki on kaikkein pahin, sitä ei saa päästää kukkimaan. Siihen ei tehoa kuin glyfosaatti, eli putket pois juuria myöten ja myrkyttämällä. Jättibalsamiin tehoaa niitto aikaisin keväällä ja kaksi kertaa vielä myöhemmin ja kitkeminen.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.