Puhutaan omaishoitajuudesta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Vuokko Pajala on tehnyt kaksi suurta elämänmuutosta: ensin hän jätti lehtialan ja opiskeli sairaanhoitajaksi, sitten muutti Järvenpäästä lapsuudenkotiinsa Vimpeliin toimiakseen vanhempiensa omaishoitajana. Hänelle se ei ollut uhraus, vaan vastavuoroista tekemistä: vanhemmat halusivat asua kotonaan, ja Vuokolle oli mahdollista saada se onnistumaan.
Omaishoitajuus on rankkaa työtä, mutta myös tavallista elämää; toisesta huolehtimista. Yli 1,2 miljoonaa suomalaista auttaa läheistään; pääasiallisia auttajia on noin 350 000 ja omaishoidon tukea sai 42 519 henkilöä vuonna 2013. Omaishoitajien määrä on kasvussa. Työ koetaan tärkeäksi myös valtiovallan taholta, uudessa hallitusohjelmassa omaishoitajat ovat saamassa kymmeniä miljoonia euroja.
Laki säätelee omaishoidon järjestelyjä jonkin verran, mutta vaihteluvälit kuntien välillä ovat suuria niin maksettavissa korvauksissa kuin toimintakulttuureissakin. Myös Järvi-Pohjanmaalla käydään keskustelua siitä, kuinka omaishoitajia voitaisiin tukea paremmin. Tämän viikon lehdessä puheenvuoron saavat niin omaishoitajat kuin viranhaltijatkin: mikä on hyvin ja mitä kaikkea voitaisiin tehdä heidän auttamisekseen, jotka huolehtivat läheisensä kotona pärjäämisestä päätoimisesti.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA