Maailmanpolitiikka lähellä

Julkaistu:

Terveyskylpylä Kivitippu avattiin 4. joulukuuta 1989. Vähitellen kylpylähotellia varten rakennettiin lisää tiloja ja nimi lyhennettiin Kylpylä Kivitipuksi. Toimintaa pyörittävä Lomayhtymä Finland Oy ajautui kuitenkin talousvaikeuksiin.

Selvitystilan partaalla käynyt yhtiö tarttui tilaisuuteen ja teki valtion Maahanmuuttoviraston kanssa sopimuksen viime syksynä. Torstaina 1. lokakuuta saattoi lehdestä lukea otsikon “Kivitipusta vastaanottokeskus vähintään kahdeksi vuodeksi”. Viiden kuukauden kuluttua vastaanottokeskuksia harvennettiin ja isku osui Nykälänniemelle.

Rehellisyyden nimissä on todettava, että osa lappajärveläisistä koki vahingoniloa kuultuaan Lomayhtymä Finlandin vastaanottokeskuksen lakkauttamisesta. Maaseutuyhteisölle tyypillisesti vierasta vierastetaan. Lisäksi Kylpylä Kivitipun alasajo otti koville. Vaikka kylpylähotelli ei ollutkaan paikallisessa omistuksessa, sitä pidettiin lähes omana.

Harvoin ovat maailmanpolitiikan tapahtumat vaikuttaneet lappajärveläisten elämään niin paljon kuin viimeisen puolen vuoden aikana. Taustalla on kysymys siitä, mitä tapahtuu Syyrian ja Irakin sisällissodissa, ja siitä, miten ohjautuu turvapaikanhakijoiden virta Turkin ja Venäjän kautta. Euroopan unioniin halajavien pakolaisten ja siirtolaisten määrä toki saattaa lähteä niin suureen kasvuun, että Lappajärvellä aloitetaan uudestaan vastaanottokeskustoiminta, mutta ulkopuolisen näkökulmasta sen vaihtoehdon todennäköisyys on pieni.

Tämä Toimittajalta-kirjoitus julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 9.3.2016.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.