Kirkoissa näkyy Rijfien kirveenjälki

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Filosofian tohtori Paula Mäkelä on dokumentoinut 84 erilaista Rijfien rakennus- ja suunnittelukohdetta taidehistorian väitöskirjassaan Kirkonrakentajasuku Rijf. Pohjalaisen kirkonrakentajasuvun rakennus- ja suunnittelutuotanto sekä toiminta kustavilaisen aikakauden Suomessa.
Ensimmäiset Rijf-kirkot valmistuivat vuonna 1786 Kainuuseen Hyrynsalmelle sekä Pohjois-Pohjanmaalle Ylikiiminkiin, joka nykyisin on osa Oulua.
Seuraavana vuonna nousi Pietarsaaren pohjoispuolelle Luotoon puinen ristikirkko, jota pidetään pohjalaisen rakennustaiteen huippuesimerkkinä.
Rijf-rakentajien kirveenjälkeä on esimerkiksi vuonna 1792 valmistunut Kauhavan Kortesjärven kirkko, jota kutsutaan Katariinan kirkoksi. Vuonna 1800 valmistui Alajärven Lehtimäen kirkko. Viimeiseksi Rijf-kirkoksi jäi vuonna 1806 valmistunut Vimpelin kirkko.

Mainos

Lue koko juttu Järviseudun Sanomista numero 20/2016.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.