Turvallisuutta kylille

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Poikkeustilanteessa turvallisuus ja selviytyminen voivat olla kiinni pienistä asioista. Laajemmissa normaalin arjen häiriöissä, kuten infrastruktuurin kärsiessä myrskyistä, ympäristökatastrofista tai konfliktista, tarvitaan usein muiden ihmisten apua. Kyläyhteisö, lähinaapurit ja oman kunnan toimiva suunnitelma avun saamisesta perille sitä tarvitseville ovat tässä avainasemassa.

Useat toimijat järjestävät varautumiskoulutuksia, joiden tavoitteena on antaa tietoa, kuinka varautua paremmin esimerkiksi pitkäkestoiseen sähkökatkoon.

Kotitalouksien omatoiminen varautuminen on enemmän kuin perinteinen kotivara; siihen kuuluu myös erilaisia käytännön taitoja, kuten ruokailun järjestäminen ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Myös ensiaputaidot ovat kullan arvoisia.

Mainos

SPEK tarjoaa välineitä kylän turvallisuustyöhön. Se ehdottaa kyläläisten kutsumista kyläkävelylle, jonka aikana kuljetaan kylän halki havainnoiden ja pohdiskellen mahdollisia turvallisuusriskejä sekä ratkaisuja niihin. Osa turvallisuutta on palo- ja pelastussuunnitelmien ajantasaisuus. SPEK:n lomakkeen avulla voi käydä läpi oman kodin tai kylätalon tilojen tilanteen. Palokunnan voi kutsua antamaan kyläläisille alkusammutuskoulutusta.

Yhdessä toimiminen on tärkeää, ja kylissä tapahtuva kanssakäyminen minkä tahansa yhteisen aktiviteetin ympärillä lisää toisten tuntemusta ja yhteenkuuluvuutta, joka voi auttaa hädän hetkellä. Monilla kylillä joudutaan kuitenkin lähteä liikkeelle siitä, että kartoitetaan, keitä kylällä asuu.
Lisää tietoa turvallisuutta lisäävästä kylätoiminnasta saa esimerkiksi osallistumalla Aisaparin Kestävä kylätoiminta-iltoihin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.