Puusta vai betonista?

Viime syksynä, kun teimme kaupunginvaltuustossa päätöksen Kauhavan koulukeskuksen rakentamisesta, tein päätökseen ponnen hirsirakentamisen puolesta.Tuon syksyisen päätöksen jälkeen olen miettinyt asiaa uudelleen ja tullut siihen tulokseen, että hirsi voi olla kallis vaihtoehto noin ison koulun rakentamiseen. Mielestäni kuitenkaan ei pitäisi luopua puurakentamisen vaihtoehdosta, ristiinliimattu massiivipuu eli CLT on järkevä vaihtoehto.

Pääsin vierailemaan Alajärvellä Hoiskon CLT-tehtaalla ja siellä ajatus puisesta Kauhavan koulukeskuksesta sai vahvaa lisäpontta. Kuinka hienoa olisi opiskelijoiden ja opettajien työskennellä pohjalaisten, pohjalaisesta puusta tekemässä koulurakennuksessa!

Otin asiassa yhteyttä Kauhavan kaupungin teknisen toimiston johtaviin viranhaltijoihin ja kehotin tosissaan selvittämään tuon CLT-vaihtoehdon rakennusmateriaalina. Tuntuu kuitenkin tuo ”kivilinja” olevan vielä tosi vahva, ja nykyaikainen puurakentaminen aika vieras sekä arveluttava vaihtoehto. Minun on annettu ymmärtää, että massiivipuuelementeistä rakentaminen on kalliimpaa ja palo- ja muut määräykset eivät antaisi myöden. Kerrottiin jopa, että suunnittelevat arkkitehdit eivät ole suunnitelleet nykyaikaisia puurakennuksia – ihmettelen tuota kyllä suuresti!

Nykyaikainen CLT:stä rakentaminen ei todellakaan ole kalliimpaa kuin betonista tekeminen.

Paloturvallisuus on aivan yhtä hyvää kuin kivelläkin, puu voidaan käsitellä paloa estävillä aineilla jotka eivät pilaa sisäilmaakaan. Kantavat rakenteet riittävät, ja jos eivät riitä, voidaan rakentaa hybridinä, eli laitetaan teräspalkkeja kantaviin rakenteisiin.

Yksi iso puuelementtirakentamisen etu on rakenteiden keveys. Puuelementti painaa vain kolmasosan betonielementin painosta (betoni noin 1500 kg/m3 ja puu noin 500 kg/m3), tuohan tietää jo perustusten rakentamisessa säästöä.

Kokemuksia CLT-rakentamisesta löytyy maastamme, tällä hetkellä rakentamisen suuri ero on siinä, että nyt voidaan rakentaa suomalaisesta ”lähimateriaalista” eikä esim. Itävallasta tuoduista elementeistä.

Mielestäni kaikkein tärkein puurakentamisen etu on kuitenkin sen terveellisyys. CLT-elementit tehdään kuivasta puutavarasta, kuivissa olosuhteissa ja lisäksi se on hengittävä rakenne. Jos meillä on varaa rakentaa uusi iso koulu, niin kyllä meillä on velvollisuus tehdä siitä mahdollisimman terve ja nykyaikainen, ekologisestikin kestävä.

Kannattaisi suunnittelutoimikunnan käydä tutustumassa Hoiskon CLT-tehtaaseen, Jukka Peltokangas ottaa varmasti teidät vastaan ja kertoo asiasta lisää.

Jaakko Niemistö
kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.