Legendaa vai ei

Veikko Leväniemi (JS 29.3.) pohti Haloo Vimpelin roolia kunnalliselämässä ja etsii syitä Vimpelin kunnantalouden 2015 tapahtuneeseen suunnanmuutokseen.

Hän katsoo vankasti taaksepäin. Tekstin alussa on pitkä lainaus Haloon vanhasta julkaisusta. Menneeseen Vimpelin kunnantalouden sukellukseen hän näkee suurimmaksi syyksi valtion verotulojen tasausjärjestelmän ja taloustilanteen korjautumisen varhaisimmat ansiot 2008 valtuuston tekemisissä. Yhdeksän vuoden ja kahden valtuustokauden takaiset tapahtumat jääkööt jo historiaan. Haloo Vimpeli haluaa katsoa eteenpäin, mutta tässä yhteydessä muutama Leväniemen unohtama lisäys tosiasioihin.

2009–2012 valtuustossa keskustalla oli enemmistö. Kauden alkaessa kunnan kassassa 0,7 miljoonan euron ylijäämä.  Valtuuston viimeisimmän, vuoden 2013 talousarvion toteuduttua, alijäämää oli 3,371 miljoonaa. Näin, vaikka valtio oli jakanut Vimpelille ylimääräistä valtionosuutta yhteensä 0,9 miljoonaa. Verotulojen tasausjärjestelmä on ollut sellaisenaan vuodesta 2010. Epäonnistumisen syyksi se ei kelpaa, sillä onhan se olennainen ja ennakkoon arvioitava osa kunnan taloussuunnittelua.

Nykyisen valtuuston aikaan keskustan johtama ryhmittymä Reijo Hongiston tukemana vielä torjui linjamuutoksen äänin 10–11. Vasta keväällä 2014 kriisikuntamenettely yhdisti Vimpelin valtuuston rivit taisteluun itsenäisen Vimpelin puolesta.  Kaikki merkittävät talouden suunnanmuutokseen johtaneet päätökset on tehty sen jälkeen.

Mitä tulee Järvipohjanmaan Yhteistoiminta-alueen palvelutuotannon rakenneselvitykseen 2014, oli siinäkin vimpeliläisten, etunenässä Haloo Vimpelin luottamusmiesten, vaatimus ja yksimielinen esiintyminen merkittävä, jopa ratkaiseva käynnistäjä. Selvitys toi merkittäviä säästöjä, kuten Leväniemikin toteaa. Edelleen Leväniemi arvelee Haloon pitävän kruununaan kyläkoulujen lakkauttamista. Tätä kruunua emme ota vastaan. Pakon edessä tämä yksimielinen päätös oli tehtävä.

Sitten tämä Leväniemen legendaksi kutsuma Haloo Vimpelin rooli.

Haloo Vimpeli sai kuntalaisilta 2012 ääniä 22,1 prosenttia ja viisi valtuutettua. Vuosi 2013 meni taistellen tutkainta vastaan, voima ei riittänyt muutokseen. Kun yhteinen tahto löytyi, on Haloo Vimpeli ollut mukana muutoksen aikaansaaneissa valtuuston yksimielisissä päätöksissä.

Edelleen Haloo on ollut mukana Järvipohjanmaan Yhteistoiminta-alueen rakennemuutostyössä, VM:n asettaman arviointiryhmän osallisena sekä kuntaliitossopimuksen valmistelutyössä. Kaikissa näissä sadan prosentin osallistumisella. Olisiko tässä tarinassa ainekset legendaan?

Seppo Tuomisalo

kunnanvaltuutettu Haloo Vimpeli

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.