–Puhuttiin fysikaalisista hoitolaitoksista. Sittemmin hoito on muuttunut potilaslähtöisemmäksi, arviointi ja hoito tapahtuu potilaan ehdoilla ja vaivan mukaisesti, toteaa Juha Latvala.
Nykypäivänä on saatavilla paljon tutkittua tietoa ja näyttöä fysioterapian vaikutuksista.
–Sitä on opittu tutkimaan, esimerkiksi tiedetään, että olkapääleikkauksien sijaan monen potilaan ongelma saadaan hoidettua konservatiivisesti.
NUORET yrittäjät kohtasivat heti alkumetreillään 1990-luvun laman.
–Haasteet ja hidasteet ovat vieneet eteenpäin, kertoo Katariina Latvala.
Yritys laajeni vuonna 2010 Alajärvelle, ja nimi vaihtui FysioJärviseuduksi.
Urheiluhierojan koulutuksella alalle tullut Juha Latvala on kouluttautunut myöhemmin muun muassa OMT-, MDT- ja työfysioterapeutiksi sekä Spiral Stabilization-ohjaajaksi. Viimeksi mainitussa harjoitetaan selkää kuminauhavastuksella. Se sopii välilevyvaivojen ja skolioosin hoitoon. Katariina on erikoistunut lasten fysioterapiaan, uro-, lymfa- ja allasterapiaan ja psykofyysiseen terapiaan.
–Kyllä meidän alalla kouluttautuminen ja erikoisosaaminen on sellainen, mikä tuo asiakaskuntaa.
Yritys työllistää tällä hetkellä myös fysioterapeutit Jaana Linnun ja Eija Hörin.
–Jokaisella on oma erikoisosaamisalueensa. Eija hallitsee lymfaterapian ja Jaana aikuisneurologiset potilaat. Juha ja Jaana ovat käyneet fysioterapeutin suoravastaanottokoulutuksen, jonka mallin mukaan fysioterapeutti on ensimmäinen kontakti tuki- ja liikuntaelin vaivoista kärsivälle.
Selkäkipupotilaista vain 10 prosentin vaiva voidaan havaita kuvantamalla. Loppujen ongelmat johtuvat psykofyysisistä, liike- tai liikekontrollin häiriöistä. Näihin kaikkiin löytyy apu fysioterapeutin vastaanotolta.
Potilaita on kaiken ikäisiä vauvoista alkaen ja heitä tulee melko suurelta säteeltä.
–Tarjoamme myös akupunktiota.
LATVALAT ovat eläneet todeksi, kuinka yhteiskunta ohjaa terveydenhoitopolitiikkaa. Yrittäjät odottavat nyt KELA:n kilpailutuksen tuloksia. Paljon puhuttu muutos painottaa hintaa jo 80 prosenttia, kun ennen laatu ja asiantuntemus on ollut etusijalla. Taloudellisesti ajateltuna ammattitaitoisen asiantuntijan panostus ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen vaikuttamiseen tuo pitkällä tähtäimellä säästöjä, kokee Katariina Latvala.
Soteuudistus mietityttää. Jos työpaikat ja palvelut katoavat pieniltä paikkakunnilta, se tuntuu kuntien taloudessa.
Selän, kehon ja mielen hyvinvointia
TUKI- JA LIIKUNTAELINVAIVAT ovat suuri kustannuserä yhteiskunnalle sairauspoissaolojen vuoksi ja niiden hoidosta tulee valtiolle kaikkein kallein lasku. FysioJärviseudun asiakkaistakin iso osa tulee vastaanotolle selkä-, niska- tai olkapääkivun vuoksi.
Istu vähemmän, kävele enemmän, on Juha Latvalan ohje selkävaivojen ehkäisyyn.
–20 minuutin istumisen jälkeen kestää kaksi tuntia selän rakenteiden palautumiseen. Jos istuu kahdeksan tuntia päivässä, ei ehdi illan aikana liikkua niin paljon, että selkä palautuisi istumisesta.
FYSIOJÄRVISEUTU juhlii 30 toimintavuottaan tänään Vimpelin lukion Peilisalissa kello 18 alkaen yhdessä Selkäyhdistyksen kanssa järjestämässään tilaisuudessa, jossa ei pönotetä puku päällä.
–Tarkoitus on, että paikalle tullaan rennoissa vaatteissa ja jumppakuminauha mukaan! Luvassa on pieni alustus alan uusimmista kuulumisista, Spiral Stabilization-harjoituksia ja rentoutusharjoituksia, omaan kehoon ja selkään tutustumista, kertoi Katariina Latvala.
Tilaisuuteen voi ilmoittautua Katariinalle vielä ennen sen alkamista.
KATARIINA Latvala on Selkäyhdistyksen perustajajäseniä ja aktiivisesti mukana sen toiminnassa.
–Meillä on ollut allasterapioita ja erilaisia teemaliikuntatapahtumia, muutamana viime syksynä rentoutustuokioita. Bergbackan Riitta toimii yhdistyksen sihteerinä ja Kauniston Oili puheenjohtajana.