Perusturvan palvelut valmiina lappajärveläisiä varten

Aino Ylitalo, Sirpa Tuomela-Jaskari, Marita Ylilahti ja Birgitta Luoma-aho toivottavat lappajärveläiset tervetulleiksi Järvi-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin.
JÄRVI-POHJANMAAN perusturvan palvelut ovat valmiina lappajärveläisten käyttöön. Kiireettömät ja kiirevastaanottoajat varataan keskitetystä numerosta. –Palvelu annetaan Lappajärvellä mahdollisimman usein, halutessaan voi asioida myös muissa alueen terveyskeskuksissa, kertoi vt. peruspalvelujohtaja Marita Ylilahti.

Lappajärven terveysasemalla alkaa lääkäri Madis Hart ottaa potilaita vastaan viitenä päivänä viikossa, kun ennen lääkäri on ollut paikalla vain päivän viikossa.

–On suunniteltu, että kaksi tuntia päivästä olisi varattu kiireellisemmille tapauksille, ettei aina tarvitsisi lähteä ajamaan Alajärvelle.

Alajärven kiirevastaanotto on avoinna arkisin kello 8–20, viikonloppuisin ja arkipyhinä 10-18. Muuna aikana päivystys on Seinäjoen keskussairaalan Y-talossa.

Myös äitiys- ja lastenneuvolaan sekä kouluterveydenhuoltoon on saatu lääkäri. Hammashoito jatkaa entisellä henkilöstöllä. Erityispalvelut, kuten päihdehuolto, psykiatrinen sairaanhoito, depressio- ja muistihoitaja jalkautuvat Lappajärvelle viikoittain tai tarpeen mukaan. Uusia henkilöitä on rekrytoitu, ja he aloittavat heti vuoden alussa tai mahdollisimman pian.

AKUUTTIOSASTOA tarvitsevat lappajärveläiset ohjataan Alajärven akuuttiosastolle. Siellä hoidetaan seuranta-, jatkohoito-, kuntoutus- ja saattohoitopotilaita sekä annetaan päihdehuoltolain edellyttämää katkaisuhoitoa.

 –Kotihoito jatkaa entiseen malliin ja Maijalan kotihoito yhdistyy samaan tiimiin. Palvelut tuotetaan terveyskeskuksen tiloissa.

Lintukodin, Joelinkodin ja Maijalan palvelut ostetaan jatkossa Attendolta.

–Asiakasmaksut tarkistetaan vuoden alussa ja siirrytään yhteneväisiin maksuluokkiin. Kotihoidon tukipalvelumaksut harmonisoidaan, jolloin maksut alenevat tai nousevat, mutta muutokset eivät ole suuria. Säännöllisen kotihoidon maksutaulukko on Järvi-Pohjanmaalla sovitettu jo aiemmin maakunnan yhteiseen käytäntöön.

Tavoitteena vähintään yhtä hyvät palvelut

MUUN TYÖN ohella tehty perusturvan talousarvion laadinta sekä palvelujen ja rekrytointien järjestäminen lappajärveläisiä varten teki syksystä erityisen kiireisen Järvi-Pohjanmaan perusturvan johtoryhmälle. Valmistelut Lappajärven sote-palveluiden tuottamiseksi sujuivat Marita Ylilahden mukaan hyvässä vuorovaikutuksessa.

–Ihan varmasti tammikuussa tulee vielä asioita, joita korjaillaan ja tarkennetaan. Toiminta näyttää jatkossa, mitä pitää vielä yhdessä muuttaa.

Tavoitteena on ollut, että lappajärveläisten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään vähintään yhtä hyvin kuin ennenkin ja palvelut muuttuisivat mahdollisimman vähän asiakkaan näkökulmasta. Parannusta on tulossa etenkin lääkäri- ja sosiaalipalveluihin.

LAPPAJÄRVEN 3 100 asukasta ovat hyvä lisä Järvi-Pohjanmaalle, jonne kaavaillaan sote-keskusta, kun maakuntauudistus etenee. Asukaspohja on nyt reilu 16 000.

Jos lappajärveläinen haluaa valita terveyspalveluidensa tuottajaksi Kauhavan, hän valitsee silloin sieltä koko paketin, muistutti avohoidon palveluvastaava Aino Ylitalo.

–Ymmärrän, jos sellaiset asiakkaat, jotka asuvat lähellä Kauhavaa, haluavat ottaa palvelunsa sieltä. Heidän tulee tehdä vaihtoilmoitus sekä Kaksineuvoiseen että Järvi-Pohjanmaan terveyskeskukseen. Jos vaihdon tehnyt asiakas joutuu käyttämään ambulanssia, olisi hyvä tuoda tämä asia tiedoksi, Ylilahti totesi.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.