Ihmeelliset vuodet -valmennuksesta eväitä lapsiperheiden elämään

Psykologit Paula Hietala ja Emmi Pippola kertoivat ensimmäisen ryhmän 10. kerralla aikalisän käyttöönotosta. Ryhmät kokoontuvat perhekeskuksen tiloissa.

Julkaistu:

Aihe:

Perheneuvolan psykologi Paula Hietala lähti ensimmäiseen valmennusryhmään odottavin mielin ja yllättyi ryhmän toimivuudesta.

On ollut loistavaa nähdä, miten ryhmäläiset todella miettivät asioita ja niitä on harjoiteltu kotona. Ryhmä on todella aktiivinen.

Uusi, tällä kertaa 3–6 -vuotiaiden lasten vanhemmille suunnattu ryhmä alkaa 20. helmikuuta. Siihen on tullut jo ilmoittautumisia ja uusia ryhmiä aloitetaan mahdollisuuksien mukaan. Tarkoitus on juurruttaa vanhemmuusryhmät perhepalveluiden pysyväksi työmuodoksi.

Ryhmä kokoontuu kerran viikossa noin kolmen kuukauden ajan. Perheillä on mahdollisuus viedä lapsensa sen ajaksi Pähkinään, jossa perhetyö järjestää lastenhoidon.

Ryhmiä vetävät Hietalan lisäksi Emmi Pippola, Sirpa Pollari ja Teija Tuomela.

–Suuri vahvuus alueellamme on, että ryhmänvetäjäkoulutuksen kävi samaan aikaan neljä työntekijää ja vetovastuuta voidaan jakaa. Vanhemmuusryhmä antaa paljon niin vetäjille kuin vanhemmillekin, mutta vaatii myös sitoutumista. Parhaimmat tulokset saadaan, jos molemmat lapsen arjessa olevat vanhemmat voivat osallistua ryhmään, mutta myös vain toisen vanhemman osallistuminen on mahdollista, kertoi perheohjaaja Teija Tuomela.

Kiinnostus Ihmeelliset Vuodet- vanhemmuusryhmää kohtaan on yllättänyt vetäjät positiivisesti. He kehottavat alkavasta ryhmästä tai menetelmästä ylipäätään kiinnostuvia ottamaan heihin rohkeasti yhteyttä.

AMERIKASSA kehitetyn The Incredible Years -metodin mukaan jokainen tapaamiskerta sisältää keskustelua, harjoituksia ja videoklippejä. Asioita käydään läpi positiivisesti ja kehittävästi. Valmennus käynnistyy vanhempien taitojen ja strategioiden kehittämisellä muun muassa leikin, kommunikoinnin ja ongelmanratkaisun suhteen. Kun ”vanhemmuuspyramidin” pohja on kunnossa, voidaan siirtyä haastavien tilanteiden, kuten ärsyttävän käyttäytymisen ja aggression ratkaisemiseen.

Uusilla työkaluilla tavoitteisiin

JOKAINEN Ihmeelliset vuodet -valmennukseen osallistuva perhe nimeää aluksi omat tavoitteensa, joiden toteuttamisessa apuna ovat kotona tehtävät harjoitukset ja kirja, josta käsiteltäviin asioihin saa taustatukea.

Kaikki keinot eivät toimi kaikissa perheissä, mutta valmennuksen opeilla on saatu isoja muutoksia perheiden arkeen. Esimerkiksi palkintotaulukot, joihin kerätään tarroja tai hymynaamoja, ovat helpottaneet monen hankalan rutiinin muuttumista sujuviksi. Kurssille osallistunut äiti nosti kehumisen kurssin parhaaksi anniksi.

–Olen kehunut lapsia aina, mutta nyt osaan hyödyntää kehumista ja kiittämistä paremmin. Sillä voi ohjata lasten toimintaa. Lapset tottelevatkin paremmin.

Mainos

Erään isän kokemus on, että kun lapsella on asiaa, keskittyminen hetkeksi lapsen kuuntelemiseen maksaa vaivan.

–Huomion antaminen lapselle rauhoittaa usein tilanteen ja asiat voivat mennä eteenpäin. Usein syntyy enemmänkin juttelua, ja lapset puolestaan kuuntelevat minua paremmin muissa tilanteissa.

PERHEISSÄ on huomattu, miten vanhempien käytöksen muutos heijastuu lapsiin. Kun kotiharjoituksena oli kehua lapsia, alkoivat lapset pian kehua vanhempiaan.

–Kun arki menee tiettyä ympyrää, voi pienikin muutos saada kaiken lähtemään eri radalle, todettiin ryhmässä.

Erityislapsiperheissä arkea ovat sujuvoittaneet parempi ennakointi ja positiivisuus. Toiminnan ohjaaminen, kehuminen ja kiittäminen toimivat paremmin kuin kieltäminen ja komentaminen, kertoi tyytyväinen pariskunta.

–Ohjelma on antanut keinoja ja voimaa olla luovuttamatta hankalissa tilanteissa.

Ihmeelliset vuodet tulee myös varhaiskasvatukseen

IHMEELLISET VUODET -VALMENNUS on osa lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa ja jalkautetaan Etelä-Pohjanmaalla kaikkiin kuntiin maakunnallisen LaPe-ryhmän myötä. Ihmeelliset vuodet -malli on paitsi perheitä, myös ammattikasvattajia varten, ja tuodaan Järvi-Pohjanmaalla osaksi varhaiskasvatusta. Myllyvainion päiväkodissa menetelmää on käytetty jo syksyn aikana.

– Menetelmä antaa keinoja kehittää omaa sekä ryhmän työtapoja, haasteita ehkäisevään suuntaan. Koulutuksen tavoitteena on, että kasvattaja oppii käyttämään positiivisia ja ennakoivia menetelmiä suunnitelmallisesti. Koulutus antaa hyviä konkreettisia keinoja lasten sosiaalisten, tunnetaitojen ja itsehillinnän hallintaan, kertoi Ihmeelliset vuodet -koulutuksessa mukana oleva lastenhoitaja Ulla-Maija Kellokoski.

Menetelmästä on jo hyviä kokemuksia. Tällä hetkellä sitä viedään eteenpäin kahden henkilön voimin, joista toinen on kiertävä erityislastentarhanopettaja.

–Tarkoitus on kouluttaa lisää ammattikasvattajia tähän ja jalkauttaa menetelmä jokaiseen yksikköön.

MAAKUNNAN lapsi- ja perhepalveluiden muutostyöryhmä palkitsi Järvi-Pohjanmaan perhekeskustyöryhmän joulukuussa kunniamaininnalla ansioituneesta lasten ja perheiden palveluiden kehittämisestä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.