Läheltä lautasalle -pilkkikisat maaliskuussa

Julkaistu:

Aihe:

SUNNUNTAINA 17. maaliskuuta kello 10–13 järjestetään kaikille avoin, lähiruokateemainen pilkkikilpailu Kortesjärven Ylikylässä.

Kilpailu on osa Läheltä lautaselle -hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on järjestää monipuolisia toiminnallisia tapahtumia lähiruokateeman ympärille.

Kilpailulla halutaan tuoda pilkkimistä tutuksi ihmisille ja herätellä heitä siihen, että kalaruokaa on pienellä vaivalla saatavilla tuoreena ja läheltä. Samalla kilpailu toteuttaa hoitokalastusta Kortesjärvessä. Järjestäjinä toimivat Härmänmaan 4h-yhdistys, Kortesjärven Ylikylän osakaskunta/kalastusseura sekä Leader Aisapari.

Kilpailussa on sarjat alle 18-vuotiaille, yli 18-vuotiaille ja perheille. Kilpailukaloina ovat kaikki muut paitsi hauki. Jokaisessa sarjassa palkitaan kolme eniten kalaa saanutta kilpailijaa, minkä lisäksi suurimman ahvenen napanneelle on luvassa yllätyspalkinto.

Jokainen kilpailija saa käyttää kisassa vain yhtä pilkkivapaa. Kalojen syöttäminen on kielletty, mutta perinteisten pilkkisyöttien kuten kärpästen toukkien käyttö on sallittu.

KISA on suunnattu niin ensikertalaisille kuin kokeneille konkarikalastajillekin.

–Ei siis haittaa, vaikka et olisi aiemmin pilkkinyt tai et omista omia pilkkivälineitä. Varaamme paikalle jonkin verran lainattavia pilkkivapoja, ja autamme pilkkiavannon kairauksessa ja annamme opastusta sitä kaipaaville, kertoo Aisaparin Jaakko Erkinheimo.

Hän uskoo, että kokeneita kalamiehiä kyllä saapuu paikalle.

–Niillä on aina kilpailunhalua ja kunnianhimoa. Näin ainakin huomasin, kun järjestin joka kaupunginosassa kiertävän kalakisan. Kilpaonkiminen oli aika kovaa hommaa, se on ihan totista totta.

Erkinheimo itse on kalamies. Järvessä pitäisi hänen mukaansa olla ainakin ahventa, kuhaa ja siikaa.

–Jostain syystä en ollut ikinä aiemmin kalastanut Kortesjärvellä, joten halusin käydä testaamassa sen. 11. helmikuuta saatiin kaverin kanssa 40–50 ahventa. Sitten, kun vain löytyi hyvä paikka, yhdestä avannosta tuli yli 20. Suurimmat olivat 200–300-grammaisia. Kyllä mä niistä tein kalakeittoa, ja söin sitä monta päivää.

–Sen perusteella sanoisin, että järvi on erittäin kalaisa, mutta pilkkiminen on sellainen laji, että mullakin on kestänyt useampi vuosi ennen kuin tajusin, että pitää vähän yrittää lukea maaston muotoja ja syvyyksiä ja muuta, että löydät sen paikan, missä kalat ovat. Mekin kairattiin varmaan 30–40 reikää, ennen kuin löydettiin mitään.

Kisan jälkeen Erkinheimo ja Ylikylän kalastusseura opettavat kalankäsittelyä ja kalojen valmistelua ruoanlaittoa varten.

–Mikä voisikaan olla sen enempää lähiruokaa kuin itse pilkitty tuore kala?

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.