Kohti penkkipunnerruksen Suomen ennätystä

Jani Haapa-aho tähtää klassisen penkkipunnerruksen Suomen ennätyksen rikkomiseen 59-kiloisten sarjassa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

SE jäi todella vähästä kiinni, kun nykyisin Lapualla asuva ja Lapuan Ponnistusta edustava Jani Haapa-aho yritti voimanoston SM-kisoissa Sotkamossa MM-rajan ylittämistä.

–Ensimmäinen yritys 120 kilosta oli kevyttä. Toisessa, kun tangossa oli 127,5 kiloa, nosto hajosi täysin. Kolmannessa sama 127,5 kiloa, joka oli myös MM-kisaraja, rauta nousi hyvin ylös, mutta pepun irtoaminen penkistä tarkoitti suorituksen hylkäämistä, kertoi klassisessa penkkipunnerruksessa kilpaileva Haapa-aho.

Tuloksena oli silti 59-kiloisten sarjassa kultaa, jo kolmannen kerran. Matka Tokioon jäi haaveeksi, mutta suunta on nyt Luxemburgiin, jossa käydään lajin EM-kisat loppukesästä. Sinne raja on 117.5 kiloa. Edellisissä EM-kisoissa Haapa-aho oli neljäs.

Hän nosti oman ennätyksensä, 125 kiloa, viime vuonna Tammelassa. Päätähtäin on Suomen ennätyksen rikkomisessa. Se on tällä hetkellä 130 kiloa.

ENSIMMÄISEN kosketuksen voimaurheiluun Haapa-aho sai jo alakouluikäisenä, kun kylän poikien kanssa poikkesi usein kodin läheisyydessä sijaitsevalle Kurejoen Jamin kuntosalille.

–Yläkouluaikana puntattiin enemmänkin. Ammattikoulussa kävin ekat kisat. Sitten homma jäi, tuli kuuden vuoden tauko. Palasin painojen pariin kolme vuotta sitten ja tulos on parantunut pikkuhiljaa. 2016 tuli SM-kisassa hopeaa, sen jälkeen on tullut kultaa.

Alajärven uimahallin kuntosali on tullut Haapa-aholle tutuksi. Nykyisin hän treenaa useimmiten Lapualla, missä on lähin voimanostoseura ja siellä hän saa valmennusapua masters-sarjassa kilpailevalta Tomi Halmesmäeltä.

HARJOITUSOHJELMAAN kuuluu salia ja lenkkeilyä.

–Kroppaa vahvistetaan monipuolisesti, heikkoa kohtaa ei saa löytyä, tai nosto katkeaa. On siitä hyötyä työssänikin, kun pitää raskaita koneita nostella.

Kisoihin Haapa-aho alkaa valmistautua muutamaa viikkoa ennen. Normaalista painosta pudotetaan muutama kilo pois vähentämällä rasvaa ja sokeria sekä huolehtimalla ruokailuväleistä.

–Burgeri maistuu aina kisojen jälkeen, hän virnistää.

Vaikka voimanosto ei olekaan lajeista kalleimpia harjoitella, ulkomaan kisareissuille tulee äkkiä hintaa. Sponsorinäkyvyyttä olisi tarjolla.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.