Suurin haaste on saada nuoria mukaan

Anni Korkea-aho toimii SPR:n Vimpelin osaston puheenjohtajana.
SPR:N toiminnassa ollaan mukana, koska halutaan auttaa: olla ystävä niille, joilla sellaista ei ole, käydä katsomassa vanhuksia, neuloa sukkia lapsille, olla mukana kahvituksissa. Myös sosiaalinen merkitys on suuri, toteaa SPR:n Vimpelin osaston uusi puheenjohtaja Anni Korkea-aho.

Hän osallistui osaston syyskokoukseen, ja muistelee huvittuneena lähteneensä sieltä puheenjohtajana, ihmetyksen vallassa, että mitenkäs tässä näin kävi.

–Yhdistystoiminnan perusteet ovat muistissa sairaanhoitajaopintojeni ajalta, kertoo ensihoitajan ammatista perhevapaalla oleva Korkea-aho.

SPR yhdistyksenä on hänelle tuttu.

–Lukioaikana olin ensiapuryhmässä, jota nyt yritetään elvyttää. Vimpelissä on muutama aktiivinen sillä saralla, ja toimintaa yritetään nyt markkinoida etenkin nuorille.

Korkea-aho kehuu yhdistyksen hallitusta, jolta on saanut valtavasti tukea, ja toiminta sujuu hyvässä hengessä.

–He tekevät omaa työtään ja minä opettelen omaani. Mukaan on ollut helppo tulla uutena ihmisenä.

VIMPELIN SPR on saanut viime aikoina lisää jäseniä ja heitä oli viimeksi laskettaessa 138. Kaiken ikäiset ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Nyt on käynnissä myös jäsenkampanja, jossa uusien jäsenien jäsenmaksut jäävät täysimääräisinä osastolle, Korkea-aho toteaa.

Päärooleissa Vimpelin toiminnassa ovat tällä hetkellä Kultaisen iän kerho, joka järjestetään kerran kuussa seurakuntatalolla, sekä Ystävätoiminta.

–Osallistumme keräyksiin, kuten Nälkäpäiväkeräykseen, ja keväälle on suunnitteilla Venlaan ja Väinöön virkistystoimintaa yhdessä Vedon kanssa. Varoja keräämme järjestämällä kahvituksia erilaisissa tilaisuuksissa. Sukkia syntyy ahkerissa käsissä kaiken aikaa, viimeksi niitä on viety neuvolaan jaettaviksi.

Hän on tyytyväinen siihen, mitä yhdistyksessä tehdään nyt, mutta toteaa, että aina pitäisi miettiä myös, mitä voisi tehdä toisin. Tässä hänen näkökulmansa ”uutena” ja nuorena toimijana voi tuoda uudenlaisia ajatuksia ja tuulia tekemiseen.

–Esimerkiksi nuorten aktivoimiseksi mietin, mitä muuta voisi olla kuin ensiapu? Ystävätoiminnassakin nuorilla voisi olla osansa. Onhan yksinäisiä nuoria paljon ja koulukiusaamista. Kouluystäviä meillä on ollutkin, jotka ovat käyneet kouluilla, Korkea-aho toteaa.

Hän kannustaa nuoria lähtemään rohkeasti mukaan ensiapukurssille.

–Asiat ovat yksinkertaisia, ja Ilomäen Roosa on hyvä nuori opettaja! Voi olla, että nuorilla on jo paljon harrastuksia tai toiminnan sitovuus saattaa pelottaa. Tämä on kuitenkin vapaaehtoista, mitään ei tarvitse tehdä, jos ei halua. Kurssille osallistumisesta voi saada kurssimerkinnän lukioon, ja siitä on hyötyä jatko-opiskeluissa. Itse tiesin pienestä asti, mikä minusta tulee isona, ja ensiapukursseilta oppi paljon, mistä on ollut myöhemmin hyötyä.

YSTÄVÄTOIMINNAN tilanne on tällä hetkellä ruuhkainen; ystäville on tarvetta.

–Se on kausiluontoista. Saattohoito-ystävätoiminnasta on ollut keskustelua seurakunnan kanssa. Sille olisi tarvetta, mutta saadaanko mukaan vapaaehtoisia, aihe kun ei ole helpoimmasta päästä, Korkea-aho pohtii.

Koti Luoma-aholla, sydän Vimpelissä

ANNI Korkea-aho mieltää itsensä vimpeläiseksi, vaikka on asunut rajan takana Luoma-aholla noin kahdeksan vuotta. Hänen ja Juha Korkea-ahon perhe asioikin yleensä Vimpelin suunnalla, missä ovat Annin suku ja ystävät.

Lähi-, ensi- ja sairaanhoitajan koulutuksen hankkinut Korkea-aho on työskennellyt noin 10 vuotta ambulanssissa, missä näkee elämän kirjon syntymästä kuolemaan.

–Nyt olen ollut neljä vuotta lasten kanssa kotona. Lauri on kolmen ja Lilja yhden vuoden. Lisäksi perheeseen kuuluvat Juhan vanhemmat pojat. Vapaa-ajalla luen paljon, käyn luonnossa koirien kanssa, minulla on paha ”neuloosi” ja tykkään leipoa, myös lasten kanssa. Olen nauttinut ajasta kotona vietetyistä vuosista, ja totesin ottaessani puheenjohtajan tehtävät vastaan, että perheen edelle ne eivät mene.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.