Nimettyyn saattohoitohuoneeseen ei mahdollisuutta

Julkaistu:

Aihe:

Aloitteessa mainitaan ikävänä puutteena se, ettei sairaalaan tehdyn mittavan remontin myötä ole paneuduttu siihen, että osastolla olisi ainakin yksi saattohoitohuone. Saattohoitopotilaita hoidetaan useamman hengen huoneessa, jolloin tilanne hoidettavan ja hänen läheistensä kesken häiriintyy muista potilaista ja heidän hoidostaan. Vs. perusturvajohtaja Marita Ylilahti toteaa lausunnossaan, että päätöksen potilaan saattohoidosta tekee aina lääkäri, jonka jälkeen hoitajat tekevät hoitoon liittyviä järjestelyitä siten, että paras mahdollinen ja laadukas saattohoito kyetään toteuttamaan potilaalle. Läheisten läsnäolo huomioidaan järjestelyjä suunniteltaessa. 

Akuuttiosastolla on yleisesti hoidossa yhtäaikaisesti useita eristys- ja saattohoitopotilaita. Heidän käytössään ovat ensisijaisesti yhden hengen huoneet. Kahden ja kolmen hengen huoneista järjestellään osaston potilaiden hoidettavuuden mukaan yhden hengen huoneita saattohoito- ja eristystilanteisiin. Järjestelyissä huomioidaan aina kuitenkin osaston senhetkinen potilaiden kokonaistilanne. Kahden ja kolmen hengen huoneissa on mahdollisuus väliverhoilla jakaa tila, joka tukee potilaiden ja läheisten yksityisyyttä.

2000-luvun alkupuolella vuodeosastolle tehdyn saattohoitohuoneen sijainti estää sen käyttöä: siellä ei ole WC- tai suihkutilaa, ja huuhteluhuone sijaitsee osaston toisessa päässä. Eritteiden kuljettaminen on epähygieenistä ja lisää hoitajien työtä. 

OSASTON paikkamäärä on tällä hetkellä 35.

–Kaikki potilashuoneet on varustettu terveyskeskuksen sairaalatason vaatimusten mukaisesti. Kokonaistilannetta ei ratkaise jonkin tietyn huoneen nimeäminen saattohoitohuoneeksi, koska osastolla on koko ajan useita yhden hengen huoneen tarvitsijoita yhtäaikaisesti. Ihanteellisinta ja hygieenisintä nykykäsityksen mukaan olisi, jos kaikki potilashuoneet olisivat yhden hengen huoneita. Tämänhetkisiin akuuttiosaston tiloihin tällä potilasmäärällä sitä ei ole mahdollista toteuttaa.

ALOITTEESSA mainitaan valitettavana asiana myös, että sairaalan ulkopuolella aika ajoin vierailijoiden autot eivät sovi piha-alueelle, ja kappelin eteen parkkeeraaminen vaikeuttaa vainajien noutoa. Piha-alueen uudistaminen on kesken, mutta toteutetaan kesän ja syksyn aikana. Kappelin edessä olevaa autojen parkkeerausalue poistuu, jolloin vainajan esteetön nouto on mahdollista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.