Ensiapua hädässä, ystävä yksinäiselle

Puheenjohtaja Anna Paalanen on ylpeä hyvästä työstä, jota Evijärven SPR:n ystävissä ja SPR:n ensiapuryhmässä tehdään.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

SUOMEN punaisen ristin Evijärven osastossa toimii tällä hetkellä aktiivisesti kaksi porukkaa: ensiapuryhmä ja SPR:n ystävät.

Puheenjohtaja Anna Paalasen mielestä Evijärven osastolla menee ihan hyvin siihen nähden, että Evijärvi on pieni kunta ja mukanaolo perustuu täysin vapaaehtoisuuteen. Vapaaehtoistyön tekijöistä on pulaa kaikkialla, ja innostuneet tekijät ovat usein mukana monessa eri järjestössä.

–Olen ylpeä, että meillä on kaksikin osa-aluetta, jotka toimivat hyvin. Meidän ystävät ovat pitkään ja tauotta tehneet hyvää työtä, ja saimme ensiapuryhmän uudestaan herätettyä henkiin, ja tuntuu, että sielläkin puolella on vetoa.

EVIJÄRVEN ensiapuryhmää alettiin elvyttää kaksi vuotta sitten. Takavuosina ryhmä oli ollut hyvinkin vireä, mutta pitkään mukana olleen Paalasen harmiksi se väsyi vähitellen ja simahti lopulta kokonaan.

Nykyisin ensiapuryhmässä on hänen lisäkseen kuusi jäsentä. Osa kuuluu myös vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysvalmiusryhmään.

–Toki toivottaisiin, että porukkaa tulisi mukaan enemmänkin. Seitsemän on aika vähän ottaen huomioon, että ryhmässä on perheellisiä ja vuorotyötä tekeviä.

Päivystäjän on oltava täysi-ikäinen, mutta harjoittelijaksi pääsee jo 16-vuotiaana. Ryhmä harjoittelee kerran kuussa pitääkseen ensiaputaitoa yllä.

–Punaisen ristin piirin toimesta annetaan velvoitteita pitää yllä osaamista ja sitä myös testataan vuosittain.

Paalanen rauhoittelee kuitenkin, että mukaan on helppo tulla.

–Terveydenhuollon koulutusta ei tarvita, vaan SPR järjestää ensiapu- ja päivystyspalvelukurssit. Jokaiselle päivystystehtävälle ei myöskään ole pakko ehtiä.

Pienet ensiapuryhmät tekevät myös yhteistyötä. Evijärveläisiä pyydetään avuksi esimerkiksi Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleille. Ensiapupäivystäjät myös näkevät valtakunnallisen päivystystietokannan kautta kaikki tulossa olevat ensiapupäivystykset. Tietokannan kautta voi ilmoittautua päivystäjäksi itseä kiinnostavaan tapahtumaan, vaikkei se olisikaan omassa kunnassa.

–Vaikka Jyväskylän Suomipop-festareille tai Tangomarkkinoille pääsee halutessaan päivystämään, Paalanen vinkkaa.

SPR:N valtakunnallinen ystävätoiminta täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Evijärvellä se on ollut hyvin vilkasta jo yli 20 vuotta. Kerhon 15 vapaaehtoista ystävää järjestävät tapahtumia ja vierailevat usein vanhainkodissa. He tekevät sovittaessa myös ”kotikäyntejä”.

–Ystävätoiminta on todella tärkeää, koska se on väylä vanhusten ja yksinäisten ihmisten luo, Paalanen sanoo ja jatkaa: –Vanhukset ovat yksinäisiä, ja vanhainkodeissa työntekijöillä ei ole välttämättä aikaa sosiaaliseen kanssakäymiseen, koska heidän resurssinsa on mitoitettu pieniksi. Nykyisin asutaan myös iäkkääksi kotona. Joillekin vanhuksille päivän ainut kontakti voi olla kodinhoitaja. Ystävätoiminnan ei toki tarvitse olla vain vanhusväestöön kohdistuvaa, mutta Evijärvellä siitä on muokkautunut sellaista.

PAALANEN uskoo, että moni SPR:n kaikenlaiseen toimintaan osallistuva pitää tärkeänä sitä, että kyseessä on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö, jonka kautta voi osallistua moniin erilaisiin vapaaehtoistehtäviin.

–Itseäni kiinnosti aikoinaan ensiaputoimintaan mukaan lähtiessäni se, että sain kouluttautua ja kehittää omaa osaamistani. Itsensä kehittäminen onnistuu hienosti tässä porukassa.

–Vaikka aiheet ovat toisinaan raskaitakin, meidän ensiapuporukassa huumori kantaa. Yhteishenki on hyvä. Kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan toimintaan, jos yhtään tuntee kipinää.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.