Lasten ja nuorten asioita eteenpäin aloitteilla

Alajärven sivistyslautakunnan päätöksiä.

SIVISTYSLAUTAKUNTA esittää Alajärven kaupunginhallitukselle ja valtuustolle, että sivistystoimen kehittämissuunnitelmassa 2020 huomioidaan Alajärven nuoret työttömät ja Alajärvellä opiskelevat ottamalla käyttöön alle 20-vuotiaille suunnattu liikuntapassi, joka oikeuttaa liikkumaan kaupungin järjestämissä ja nimeämissä palveluissa maksuttomasti. Tarvittava määräraha tullaan esittämään perusteluineen vuoden 2020 talousarvioon. 

Kokoomuksen valtuustoryhmä teki aiheesta aloitteen viime kesäkuussa. Sen mukaan liikunta lisää hyvinvointia ja estää syrjäytymistä, ja ilmaisten palvelujen tarjoaminen kohderyhmälle maksaa itsensä takaisin vähentyneenä nuorisotyöttömyytenä ja alentuvina sotekuluina.

Vastaava ohjaaja Kirsti Kivelä toivoo lisäksi yhteistyötä paikkakunnalla toimivien seurojen kanssa toimitsijapassin kehittämisessä. Sen avulla nuoria työttömiä saataisiin mukaan seuratoimintaan, ja he voisivat käydä esimerkiksi peleissä ilmaiseksi.

–Tällainen toiminta ehkäisee syrjäytymistä ja aktivoi ihmisiä liikkumaan. 

KOKOOMUKSEN valtuustoryhmä jätti marraskuussa 2016 aloitteen harrastetakuusta, jossa jokaiselle lapselle taattaisiin ainakin yksi harrastus. Aloitteessa todettiin, että 35 prosenttia alle 29-vuotiaista oli jättänyt harrastuksen aloittamatta rahanpuutteen vuoksi, ja että on tärkeää, että kunta tarjoaa matalan kynnyksen harrastustoimintaa.  Aloitteessa esitettiin myös paikkakunnan harrastusvalikon kokoamista

Kirsti Kivelä toteaa vastineessaan, että vapaa-aikapalveluilla on mahdollisuus tarjota jokaiselle lapselle ainakin yksi harrastusmahdollisuus maksuttomasti tai nimellisellä korvauksella. 

Ajankohtaista on uudistaa Alajärven kaupungin kotisivut niin, että sieltä löytyisi helposti harrastusvalikko, johon vapaa-aikapalvelujen liikunnan ja nuorisotyön, kulttuurin, kirjaston, kansalais- ja musiikkiopiston, sivistystyön, hankkeiden, yhdistysten ja yrittäjien tapahtumat, tilat ja tuet voitaisiin ilmoittaa. Myös tapahtumakalenteri on tavoitteena päivittää kotisivulle helppokäyttöiseksi.  Sosiaalinen media on otettu käyttöön kevään aikana tiedottamaan kaupungin palveluista.

NUORISOPALVELUT perustaa ja nimeää tilatoimikunnan, jolloin saadaan nuorten omat näkemykset nuorisotilojen käytöstä ja toiminnasta esille. Ohjaaja Jere Vähäsarja toteutti kevään 2019 aikana nuorten keskuudessa pienimuotoisen gallupkyselyn siitä, mitä nuoret nuorisotilatoiminnalta odottavat. Tulosten perusteella suunnitellaan tulevaa ohjelmaa. Tiloja pidetään avoinna käytön ja tarpeen mukaan. Aukiolotoiveet painottuvat loppuviikolle. Tilatoimikunnassa nuorille tarjotaan mahdollisuus tehokkaampaan vaikuttamiseen heitä koskevissa asioissa.

Sivistyslaitakunta käsitteli keskustan valtuustoryhmän viime kesäkuussa jättämää aloitetta nuorison kokoontumismahdollisuuksista. Aloitteessa todetaan, että Nuorisovintti on avoinna vain kahtena päivänä viikossa iltaisin, ja että nuorisotiloille on saatava lisää aukioloaikoja.

Aloitteen jälkeen henkilöstöresursseja lisättiin palkkaamalla nuorisopalveluille toinen ohjaaja, ja nuorisoiltojen aukioloaikoja laajennettiin kolmeen iltaan. Lisäksi Lehtimäen nuoppari on auki keskiviikkoisin.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.