Latvala kouluttautui shindo-ohjaajaksi

Emilia Latvala sai avun uupumukseensa shindosta.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Keväällä 2018 Latvala huomasi uupuvansa. Vaativa työ, kolme pientä lasta, perhearjen pyörittäminen, vuorotyötä tekevän puoliso, sivutyö yrittäjänä. –Olen monesta innostuva ja monessa mukana, ja vaadin itseltäni paljon. Taustalla vaikuttavat myös isot elämän muutokset: paluumuutto, talon rakentaminen ja kolmannen lapsen syntymä. Alkoi olla joka päivä sellainen olo, että kun selviäisin tästä päivästä. Aloin oireilla myös fyysisesti, sain pahoja migreenikohtauksia, mikä kuormitti entisestään.

Keho meni ylikuormitustilaan, eikä Latvala enää osannut rentoutua. Yöunetkin häiriintyivät. –Syksyllä, kun jäin sairauslomalle, jopa puhelimen pirinä nosti sykkeen tappiin. Olin jatkuvassa taistele tai pakene -valmiudessa.

–Aloin etsiä keinoja rauhoittumiseen ja harjoitella sitä. Kivitipussa oli Tampereelta shindo-ohjaaja käymässä ja menin tunnille. Se oli aika mieletön tunne, mikä siellä tuli, kun asiat alkoivat selvitä. Toki se vaati työtä, asioiden läpikäymistä ja tiedostamista. Aloin heti etsiä lisää tietoa shindosta ja helmikuussa aloitin peruskurssin Virroilla. Jomonin ja Shindon ohjaajakurssi alkoi toukokuussa Jyväskylässä ja nyt on näyttökokeet tehtynä.

Shindon ansioista Latvalan migreeni on ollut oireeton puolen vuoden ajan, eikä estolääkitystä tarvinnut aloittaa. Myös akupunktio on auttanut. –Uni on palautunut. Osaan rentoutua ja pysähtyä hetkeen, mutta toki siinä on opettelua vielä.

EMILIA Latvala on vetänyt ohjattua liikuntaa FitPaja-yrityksensä kautta vuodesta 2013. Pumpit vaihtuvat syyskuussa shindo-kurssiin Aapiskujalla. Siellä hän pyrkii antamaan kurssilaisille keinoja huolehtia itsestään arjessa ja vahvistaa jaksamista. Kurssille on kysyntää: paikkoja on jo varattu.

–Uupumistarinoita kuuluu joka puolelta. Meiltä vaaditaan paljon ja me vaadimme itseltämme paljon, etenkin naiset. Jokaisen tulisi löytää oma tapa rentoutua. Japanissa se on jo huomattu: kun äiti voi hyvin, koko perhe voi hyvin.

Latvala peräänkuuluttaa myös työikäisten työhyvinvoinnin lisäämistä ja uupumisen ennaltaehkäisyä. –Voin pitää jonkin verran tyhy-päiviäkin, ja yksilöohjausta. Ihan täyteen en kalenteriani halua ahtaa, vaikka shindon opettaminen eroaa muista lajeista siinä, että siitä saa enemmän kuin antaa.

Hän aikoo hyödyntää shindoa myös päivätyössään liikunnan opettajana ottamalla sitä jollakin tavalla osaksi opetusta, koululaisten iän mukaan sopivalla tavalla. –Tämä on mielenkiintoinen ja valtavan laaja kokonaisuus, josta riittää ammennettavaa vuosiksi. Uskon, että moni muukin löytää tästä oman menetelmänsä.

Hän toivoo avoimuutta vaikeiden asioiden jakamiseen ja kohtaamiseen. –Moni asia olisi paljon helpompi, jos oltaisiin avoimia. Onnelliseen elämään kuuluvat harmaan ja mustan sävyt. Ilman niitä ei osaisi nauttia hetkestä, jolloin kaikki on hyvin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.