Suomen luonnon virallista merkkipäivää juhlitaan lauantaina

Vuodesta 2017 alkaen Sisäministeriö on virallisesti suosittanut liputusta Suomen luonnon päiväksi. Kuva: Jari Kostet.

Julkaistu:

Aihe:

Juhlijoita kannustetaan osallistumaan Instagramissa tapahtuvaan mustikkapiirakkahaasteeseen. Ulkoiluntäyteinen päivä huipentuu, kun tuhannet suomalaiset nukkuvat yönsä ulkona. Sisäministeriön suosituksesta liputamme luonnolle virallisesti jo kolmatta kertaa.

Tapahtumia Raaseporista Hettaan

Suomen luonnon päivä ja sitä edeltävä viikko saa kymmenet tuhannet suomalaiset ulos ja luontotapahtumiin ympäri Suomen. Koko viikko halataan puita osana Puunhalausviikkoa. Suomen Partiolaiset järjestävät Suomen suurimman metsäseminaarin, Johtajatulet. Lähes neljä kymmentä luomutilaa avaa ovensa ja kutsuvat kylään. Suomen luontokeskus Haltiassa järjestetään Erämessut. Luonnon juhla huipentuu iltanuotioille, kun Suomen Latu haastaa suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona omatoimisesti tai telttahotelleissa eri puolilla Suomea, esimerkiksi Kiilopäällä tai Oittaalla. Suomen luonnon päivän tapahtumakartta, jonne jokainen voi ilmoittaa luontotapahtumansa, löytyy päivän verkkosivuilta www.suomenluonnonpaiva.fi.

Merkkipäivän kruunaa liputus ja virallinen leivos

Liputtaminen on ollut tärkeä osa Suomen luonnon päivää sen alusta, eli vuodesta 2013 saakka. Vuodesta 2017 alkaen Sisäministeriö on virallisesti suosittanut liputusta Suomen luonnon päiväksi. Tällöin Suomesta tuli ensimmäinen maa, jonka luonnolla on oma liputuspäivä. Tänä vuonna Suomessa liputetaan luonnolle virallisesti jo kolmatta kertaa. Liput nousevat salkoihin ympäri maan.

Mainos

Jokaisella varteenotettavalla merkkipäivällä on oma leivos. Suomen luonnon päivän viettäjiä kannustetaankin eväsretkelle mustikkapiirakan kanssa. Piirakan voi ostaa kaupasta, leipoa itse kotona tai paistaa vaikka nuotiolla. Reseptejä ja kuvia kattauksista voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #luonnonpäivä ja #mustikkapiirakka.

Sibeliuksen opeilla rakennetaan lasten luontosuhdetta

Tiesitkö, että Suomen arvostetuin säveltäjä Sibelius kantoi mukanaan tulitikkurasiaa, johon hän oli kerännyt mukaansa palan suomalaista metsää? Näin hänellä oli taskussaan pieni rasia, jonka sisältöä nuuhkaisemalla saattoi karata kirjoituspöydän ääreltä takaisin tuttujen honkien suojaan. Näillä kansallissäveltäjämme opeilla päiväkodit ja koulut kannustetaan luontoon merkkipäivää edeltävällä viikolla. Sibeliusboksi on helppo ja toiminnallinen tapa tutustua luontoon ja keskustella siihen liittyvistä muistoista. Muistoja ja tunteita herättäviä paloja luonnosta kerätään tulitikkuaskiin. Kaikkien esineiden täytyy mahtua askiin, joten esineet pitää valita huolella. Sibeliusboksin keräämiseen voi yhdistää keskustelun esimerkiksi muistoista, tulevaisuuden luonnosta, villiruoasta, terveydestä tai luontosuhteesta yleensä.

#luonnonpäivä #liputanluonnolle #mustikkapiirakka

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.