“Lopeta vinkuminen”

Julkaistu:

Aihe:

VIIME viikolla Lappajärvellä puhui lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen, joka neljä vuotta sitten jäi eläkkeelle Pelastakaa lapset -järjestön ylilääkärin tehtävästä.

Hänelle kertyi pitkä kokemus lastensuojelu- ja terapiatyöstä. Monet esitelmän kuuntelijat todennäköisesti saivat itseluottamusta lastensa kasvattamiseen.

Toisaalta Sinkkonen muistutti kasvattajien vastuusta.

–Välillä nousee ajatus, että lopeta vinkuminen. Jos päätät aikuisena ihmisenä hankkia lapsen, otat vastaan, että se on välillä aika vaativaa, Sinkkonen sanoi.

–Lapsi potee korvatulehduksia, se on vatsataudissa, oksentaa ja ripuloi. Että revi siitä. Semmoista se on pienen ihmisen kasvattaminen.

Palkkionkin siitä saa. Sinkkonen korosti vanhemmuuden iloa.

–Lapsen kasvun ja kehittymisen seuraaminen on suurenmoisinta, mitä on olemassa.

MAASEUDULLA asuminen voi olla yhteisöllisempää kuin kaupungissa. Sinkkonen kehotti hyödyntämään naapurisopua ainakin lasten tietokonepelaamisen rajoittamisessa.

–Kymmenvuotiaat saattavat pelata K18-pelejä. Pitäkää huoli, etteivät pelaa.

Mainos

Sinkkonen totesi kuulleensa liian monta kertaa vanhemmilta, että kotona heidän lapsellaan kyllä on säännöt, mutta tien toisella puolella on paras kaveri ja sillä ei ole mitään rajoja.

–Tässä tullaan koko kylä kasvattaa -asiaan. Vanhempi pystyy sanomaan lapselleen, että näistä asioista on yhdessä sovittu. Että et saa joululahjaksi sitä K18-peliä.

SINKKONEN piti luentonsa Itäkylän nuorisoseuralla. Tilaisuus oli osa Mahdollisuuksien Maaseutu -nimistä hanketta. Osallistujalistaan kertyi 184 nimeä.

–Vähintään sen verran oli väkeä. Tietysti saattoi olla, että joitakin jätti kirjoittamatta nimensä listaan, kertoi tilaisuutta järjestämässä ollut Sari Kujala.

Suuri yleisömäärä ei kuitenkaan häntä yllättänyt.

–Olimme varanneet kahvitukseen 180 pullaa.

Mahdollisuuksien Maaseutu -hankkeessa on mukana kolme kylää kolmesta eri kunnasta. Sitä hallinnoivat lappajärveläinen Itäkylän Maa- ja kotitalousseura, vimpeliläinen Sääksjärven kyläseura ja veteliläinen Patanan Nuorisoseura.

Rahoitusta on tullut Leader-kehittämisyhdistysten kautta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta eli EU-maaseuturahastosta. Hanke jatkuu vielä alkavan talven ajan. Esimerkiksi 5. marraskuuta Sääksjärvellä järjestetään tilaisuus kylämatkailusta ja majoituspalveluista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.