Ylikylän yökoulussa aiheena lypsyoppi

Henna Latvala tallensi koululaisten navettavierailua.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

YLIKYLÄN koulun yökoulussa herätys oli jo viideltä ja syynä siihen aamulypsy Jamin Kurejoen toimipisteen opetusnavetalla. –Kyseessä on sen verran jännä juttu, että lapset saa varmasti hereille, arveli koulun rehtori Ari Anttila. –Oppilaat ovat odottaneet tätä kovasti!

Ylikylän 40-oppilainen koulu toimii vuokralla Jamin tiloissa kolmatta vuotta. –Lypsyä mietittiin jo viime vuonna: Jamin työntekijät kutsuivat meitä lypsylle. Kun nyt lukukauden alussa pidimme yhteistä palaveria, tulimme siihen tulokseen, että yökoulun yhteydessä se onnistuu! Oppilaat ovat toivoneet yökoulua pitkään, sitä ei ole järjestetty muutamaan vuoteen.

Ammattikoulun pihapiirissä on monia mahdollisuuksia käytännön läheiseen opetukseen, ja niitä on hyödynnetty hyvässä yhteistyössä.

–Mielestämme tämä yhteistyökuvio on loistava ja aivan ainutlaatuinen. Lapset pääsevät oikeasti näkemään, mistä ruoka tulee, ja pääsevät myös itse kasvattamaan esimerkiksi kasviksia ja vihanneksia oppilaitoksen puutarhalla ja hoitamaan lehmiä, hevosia ja lampaita opetusnavetalla ja -tallissa, sanoi JAMIn luonnonvara-alan koulutusalajohtaja Henna Latvala.

Maatilan eläimet ovat tulleet koululaisille tutuiksi, mutta lypsämään ei he eivät olleet ennen päässeet.

Koulun pienimmät aloittivat yökoulunsa iltalypsyllä ja lähtivät sen jälkeen Leena-open luokse Franssilan tilalle, jossa luvassa oli muun muassa puutarhajuttuja, ja pannarin paistoa siitä päätellen, että navetalta lähdettiin Jamin lahjoittaman maidon ja munien kanssa. –Meillä on perinne, että on vuosittain käyty Leenan luona koulusta, tänä vuonnakin on vietetty sadonkorjuupäivää siellä, Anttila kertoi.

Isommat lapset tulivat yöpymään koululle myöhemmin illalla ja navetoivat aamulla.

PIIPPOLAN vaari -laulu kaikui navetan ovella, kun esikoululaiset sekä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat saapuivat paikalle suojavarusteissaan. –Lehmät tykkäävät laulusta, ne kuulevat musiikkia päivittäin, kun radio on auki, kertoi opettaja Satu Ahopelto.

Lapset saivat monenlaista tietoa lehmistä: tänä vuonna kaikkien vasikoiden nimet alkavat r-kirjaimella, eläinten sorkat hoidetaan kaksi kertaa vuodessa, ja niillä ei ole sarvia, koska ne nupotetaan eli sarviaihiot poltetaan vasikoilta nukutuksessa. Yksi lehmä tuottaa noin 30 purkillista maitoa päivässä.

Sitten tuotiin paikalle lypsykoneet, laitettiin steriilit käsineet käsiin ja alettiin puhdistaa lehmien utareita. Lapset tarttuivat reippaasti toimeen, ja maidon suihkuaminen herätti innostusta ja onnistumisen tunnetta.

–Tosi kiva idea, koska ihmiset ovat nykyään niin vieraantuneet maaseudusta, kommentoi ensimmäisen vuoden opiskelija Aada Blom, joka oli mukana lypsyllä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.