Kohtaamispaikkoja tarvitaan nyt niin vanhuksille kuin maahanmuuttajillekin

Tuomas Männistö, Eija Niemistö, Eeva Arpala, Päivi Kultalahti, Marita Mattila, Minna Koponen ja Jenni Alanen värjöttelivät tuulisessa syyssäässä Kortesjärven Saarijärvellä. He kiertävät syksyn ja talven aikana kyliä esittelemässä työtään kahvittelun lomassa.

Julkaistu:

Aihe:

ISOMÄEN maamiesseuran kylätalolla kokoontui torstaina ensimmäinen kiertävä kahvila. Kyse oli yhteisestä kahvihetkestä ja muusta ohjelmasta, jonka lomassa järjestäjätahot eli Aijjoos-toiminta, Aisapari, Suomen kylien Koti kylään -hanke ja SPR:n Kohdataan kylillä ja keskuksissa -hanke esittelivät työtään ja muita ajankohtaisia asioita.

EIJA NIEMISTÖ Punaisen ristin Länsi-Suomen piiristä kertoi, että Kohdataan kylillä ja keskuksissa on valtakunnallinen, kolmivuotinen hanke, jonka yhtenä tavoitteena on luoda kohtaamispaikkoja, joissa yksinäiset vanhukset voivat tavata toisiaan.

–Hankkeen aikana perustetaan avoimia kohtaamispaikkoja, jonne kokoonnutaan säännöllisesti vaikka kerran kuussa. Kohtaamispaikkoja vetävät vapaaehtoiset, kuten Punaisen ristin ystävät ja kyläseurojen ja muiden järjestöjen edustajat.

Kohtaamispaikka olisi mahdollista perustaa vaikka Isomäen maamiesseuran kaltaiseen tilaan, kunhan joku ottaa ohjat käsiinsä. Tällä hetkellä paikkoja on Niemistön hallinnoimalla alueella viisi.

–Alajärven Paalijärvellä on kohdattu tanssilavalla kesän aikana. Se on ollut mahtava kohtaamispaikka. Kylmyyden tultua olemme siirtyneet koulun tiloihin.

SUOMEN kylien kolmivuotinen Koti kylään -hanke puolestaan haluaa saada maahanmuuttajat mukaan yhdistysten toimintaan.

–Suomihan on yhdistysten luvattu maa. Oikeastaan koko meidän vuorovaikutuksemme perustuu yhdistystoimintaan: meillä on kehittämisyhdistyksiä kuten Aisapari, urheiluseuroja, pelikerhoja, asukasyhdistyksiä, eläkeläisyhdistyksiä ja terveysalan yhdistyksiä. Ne ovat maahanmuuttajille aika vieras käsite, Tuomas Männistö sanoi. –Usein sanotaan, että Suomessa ei kadulla kuulu small talkia, mutta sitten kun mennään kyläyhdistykseen tai paikalliseen runopiiriin, sitä puhetta riittää kyllä jaettavaksi asti. Se on maahanmuuttajille näkymätöntä, ja mä haluan tuoda sitä heille näkyväksi.

Hän toteaakin, että yhdistysten pitäisi toivottaa maahanmuuttajat tervetulleiksi toimintaansa.

–Kylät ja yhteisöt ovat niitä paikkoja, joissa suomalainen kulttuuri näytetään maahanmuuttajille sellaisena kuin se on. Ne ovat paikkoja, missä me kaikki olemme oppineet olemaan suomalaisia, paikkoja joissa olemme kaikki kokeneet kuuluvamme johonkin. Tämä sama me halutaan tuoda myös maahanmuuttajille mahdolliseksi.

ELÄKELÄISILLE tekemistä järjestävän Aijjoos-toiminnan Jenni Alanen kertoi, että syksyllä käynnistyi Kortesjärven nuorisoseuralla uutuutena Aijjoos-jumppa, joka on joka toinen tiistai. Entuudestaan Aijjoos-kerhot kokoontuivat Harjulakodissa ja Pirttisen nuorisoseuralla.

Sen lisäksi Aijjoos tekee yhteistyötä Kauhavan Y-Kinon kanssa. Eläkeläiset pääsevät kerran kuussa elokuviin viidellä eurolla. Näytökset ovat myös kätevästi keskellä päivää. Viimeksi katsottiin Kari Tapio -elämäkerta Olen suomalainen. Seuraava näytös on Kari Hotakaisen romaaniin perustuva Ihmisen osa -draamakomedia 1. marraskuuta.

–Meidän eri tapahtumissa ja kerhoissa äänestetään, mitä katsotaan seuraavalla kerralla, Alanen sanoi.

KIERTÄVIÄ kahviloita pidetään noin kerran kuussa. Seuraava on 11. marraskuuta Alahärmässä, ja loput pidetään Hirvijoen nuorisoseuralla Kauhavalla, Tempauksen kylätalolla Ylihärmässä, Jokikylän kylätalolla Evijärvellä ja Tarvolan kylätalolla Lappajärvellä talven aikana.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.