Valokuvaaja Nelimarkan maisemien jäljillä

Maisemien ajattomuus ja rajattomuus kiehtovat Kristian Kaarnaa.
VALOKUVAAJA KRISTIAN Kaarnan ja museotoimenjohtaja Maria Lampisen tapaaminen kaksi vuotta sitten Espanjassa Kaarnan näyttelyssä käynnisti tapahtumaketjun, jonka tuloksia voi ihailla Nelimarkka-museolla 23. helmikuuta asti.

Kaarnan lauantaina avattu näyttely Yhdentyneet maisemat koostuu kolmesta osasta: näyttelystä, jossa Lampinen huomasi yhdennäköisyyden Eero Nelimarkan taiteeseen, heidän yhteistyöstään poikineista kuvista, joissa katsoja pääsee kurkistamaan La Ruchen taideyhteisöön, jossa Nelimarkka työskenteli aikoinaan Pariisissa, sekä niiden innoittamista kasvillisuusaiheisista kuvista, jotka Kaarna on kuvannut syksyn aikana Espanjassa.

Kaarna näkee useita yhtäläisyyksiä omassaan ja Eero Nelimarkan matkassa taiteilijaksi: köyhä vaatimattomuus, elämästä selviytyminen, omilla ansioilla eteenpäin pääseminen ja maailman avartuminen matkustelun myötä. Hän pystyy hyvin eläytymään Nelimarkan kokemuksiin, kun tämä nuorena matkusti Suomesta Pariisiin, näki taiteen suurteokset, pääsi kokemaan taideyhteisön ja pariisilaisen, avomielisen tavan katsoa asioita. Myös tapa kuvata maisemaa yhdistää taidemaalaria ja valokuvaajaa.

Kaarna haluaa herätellä ihmisiä näkemään kotiseudun ja lähiluonnon kauneutta ja seuraamaan sitä arkipäivän kiireenkin keskellä. Hän muutti nuorena Kuopiosta Pariisiin ja on asunut viime vuodet Espanjassa. Valokuvauran alussa hän kuvasi pääasiassa ihmisiä ja kaupallisia aiheita. Hän havahtui maisemien monimuotoisuuteen 15 vuotta sitten, kun vuokrasi pitkän työrupeaman päätteeksi pienen talon Argentiinasta valtameren rannalta. –Stressittömyys, kävely satoja kilometrejä pitkällä tyhjällä rannalla sai kolmen kuukauden jälkeen minut heräämään ja aloin katsella ympärilleni eri silmin. Tajusin, että nyt syntyy jotain uutta, ja aloin kuvata tyhjää rantaa.

Kuvien voima löytyy hienostuneesta yksityiskohtien tarkkailusta, keräilystä ja esillepanosta. Ainutlaatuisia otoksia on tallentunut muistikortille ja filmille ympäri maailmaa, myös Suomessa. Jopa äidin kesämökin humuspitoisesta vedestä löytyy auringon iskeytyessä siihen jotain taianomaista. –Luonto ja maisemat ovat hyvin samantyyppisiä ympäri maailmaa.

MARIA Lampinen on kartoittanut Eero Nelimarkan jälkiä Pariisissa. Nelimarkka työskenteli vuonna 1912 La Ruchen taiteilija-ateljeessa. Nykyisin taiteilijayhteisö on elitistinen ja melko suljettu, ja Lampinen on joutunut katsomaan kuuluisaa korttelia portin takaa muiden turistien kanssa. –Kristianin kielitaidon ja sosiaalisuuden avulla ovet sinne avautuivat: hän pääsi asumaan sinne ja työskentelemään ehkä samassa ateljeessa kuin Nelimarkka aikoinaan, sekä kuvaamaan yhteisön elämää, Lampinen kertoi.

–Se paikka hohtaa uskomatonta historiaa, Kaarna kuvaili. –Siellä asuivat aikoinaan nykytaiteen merkittävimmät nimet, köyhinä ja tuntemattomina. Siellä syntyivät ideat avoimista akatemioista ja taidegallerioista.

ALAKERRAN grafiikan saleissa ovat esillä perinteisellä tekniikalla toteutetut, korkeakontrastiselle filmille kuvatut teossarjat La Ruchen taiteilijatalosta sekä teossarja Yksityiskohtia luonnosta.

Kaarna sai Pariisissa sekä käytännönläheisen koulutuksen klassiseen mustavalkoiseen valokuvaukseen, että digitaliseen kuvaukseen ja kuvankäsittelyyn, ensimmäisten joukossa maailmassa. –Olen palaamassa yhä vahvemmin filmille kuvaamiseen. Olen kuvannut aina filmille jonkin verran, mutta työn suunnittelu etukäteen ja prosessin hitaus vetoavat minuun entistä enemmän.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.