Marko Jantunen puhuu huumeista kokemuksen syvällä rintaäänellä

Marko Jantunen ja Pasi Tuomaila luennoivat koulukeskuksessa aamulla koulujen väelle, illalla avoimessa yleisötapahtumassa.

Julkaistu:

Aihe:

Kaksikko tutustui 10-vuotiaina, pelasi junioreina jääkiekkoa Lahdessa, ja aloitti teinivuosina alkoholin käytön. Hyvin erilaisista lähtökohdista elämänsä aloittaneet miehet joutuivat lopulta samoille urille: Tuomaila ajautui päihdekoukkuun alle kaksikymppisenä, Jantunen kiekkouransa loppuvuosina. Molempien suuri rakkaus monien päihteiden joukosta oli amfetamiini, joka vei jalat alta ja lopulta kaiken muunkin elämästä. Käyttöä rahoitettiin rikoksilla, välit perheeseen menivät, päädyttiin kadulle, ja terveys kärsi.

Kun he tapasivat 2008, vasta syöksykierteensä alussa ollut Jantunen ajatteli, että ”onpas Pasi huonossa kunnossa”, mutta lopulta Tuomaila oli se, joka vei pohjille joutuneen Jantusen hoitoon vuonna 2015. Tuomaila raitistui 2012 jouduttuaan sairaalahoitoon likaisesta huumeruiskusta saamansa bakteerin vuoksi. Hän otti vastuun elämästään ja ponnisti kuiville. Hän valmistui lähihoitajaksi ja työskentelee Avominnessa, jossa Jantunen on nykyisin hänen kollegansa.

JANTUNEN toivoo, että hänen jäätyään kiinni rattijuopumuksesta seura olisi ohjannut hänet hoitoon. –Se olisi estänyt kierteen pahenemisen. Nykyisin kiekossa on hoitoonohjausjärjestelmä. Työterveyshuolto ei välttämättä riitä ratkaisemaan ongelmaa, mutta ottamalla asiantuntijat mukaan se onnistuu. Työkaluja ja tietoa tarvitaan lisää. Nykyisin on hyviä hoitoja. Työssäkäyvä voi esimerkiksi jatkaa työelämässä samalla kun on hoidossa.

Riippuvuus on armoton ja brutaali sairaus. –Varhainen riippuvuus on hauskaa aikaa. Ajattelee, että päättää käytöstä itse. Päihde tuntuu olevan vastaus kaikkeen. Riippuvuus syntyy käyttämällä. Se on sairaus, joka hoitamattomana johtaa ennenaikaiseen kuolemaan: addikti elää käyttääkseen ja käyttää elääkseen, millään muulla ei ole merkitystä. Kohtaloonsa voi vaikuttaa: aina voi kieltäytyä kokeilemasta.

Nuorisotoimijat käynnistävät päihdekeskustelua

LC Alajärvi-Järviseutu oli päätoimija siinä, että yläkoulun, lukion ja Jamin opiskelijat pääsivät kuulemaan Marko Jantusen ja Pasi Tuomailan päihdeluennon. Yhteistyössä olivat mukana kaupungin sivistystoimi ja perusturva, seurakunta, Ankkurit ja muutama yritys. –Tämä oli lähtölaukauksena päihteiden vastaiseen työhön, jolla haetaan erilaisia ideoita ja käytäntöjä alueen toimijoille, kertoi yläkoulun rehtori Vesa Kantola. –Esimerkiksi voisivatko urheiluseurat irtisanoutua nuuskan käytöstä toiminnassaan, millaisia yhteisiä sääntöjä nuorten tapaamispaikoissa ja tapahtumissa voitaisiin noudattaa.

Keskustelu päihteistä jatkuu koululla. –Toteutamme palautekyselyn luennosta ja aiheesta jutellaan nuorten kanssa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.