Onko syytä katsoa peiliin?

PRESIDENTIN puoliso Jenni Haukio piti puheen samanhenkiselle joukolle, jossa hän haukkui koko karjankasvatuksen Suomessa epäeettiseksi toiminnaksi. Hänellä on bostoninterrieri, joka on tyypillinen lyhytkuonoinen ja -kalloinen koirarotu, johon kuuluu useita eri versioita. Sen tyyppisten koirien sairaskertomus on huikea. Näkyvin piirre on lyhyt kuono ja ahdas kallo, josta seuraa muun muassa hengitysvaivoja, silmien pullistumista. Aivot eivät enää mahdu kalloon, vaan työntyvät kivuliaasti selkäydinkanavaan. Rodulle jalostettu korkkiruuvihäntä taas altistaa selkärangan nikamien epämuodostumille, jotka painavat selkäydintä aiheuttaen kipuja ja johtavat ulostamisvaikeuksiin tai ihovaurioihin. Siitä aiheutuu myös luuston ja nivelten ongelmia. Synnytyskään ei onnistu terveesti.

Tutkimusten mukaan lyhytkuonoisista koirista 90 prosenttia kärsii hengitysvaikeuksista, jolloin koiran elimistö kärsii jatkuvasta hapenpuutteesta ja se rasittaa sydäntä ja aiheuttaa lämpöhalvauksia. Näissä roduissa on enemmän sairaita kuin terveitä yksilöitä, ja niiden elinikä on kolmanneksen lyhempi kuin terveillä roduilla.

Pahimpia on se, että kaikilta lyhytkuonoisilta koirilta löytyi samankaltainen geenivirhe kuin ihmisiltä, joilla on vaikea kehitysvamma. Mikä rujoudessa ja kehitysvammaisuudessa oikein viehättää? Kuinka tällaista voidaan sallia, mutta terveiden tuotantoeläinten olot ovat kaikkien hampaissa.

Karjaton, koiraton mies

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.