Järviseudun Eläkkeensaajat tarjoavat leppoisaa yhdessäoloa ja maailmanparannusta

Aimo Huopana, Seppo Keskivinkka ja Ensio Parkkinen kokevat yhdistystoiminnan antoisana.

Julkaistu:

Aihe:

–On ollut monenlaista mukavaa touhua, makkaranpaistoa ja boccian pelaamista, erilaisia retkiä. Kavereiden perusteella minä tämän porukan valitsin, enkä jotain muuta eläkeläisjärjestöä. Tämä on sellaista mukavaa porukkaa, voi puhua aika lailla köppäsiä, kertoi yhdistyksen tuore puheenjohtaja Aimo Huopana. –Humoria pitää olla, Lauri Viitala täydensi.

Huopana valittiin puheenjohtajaksi marraskuussa. –Ensio (Parkkinen) löi nuijaa pöytään niin nopeasti, etten ehtinyt vastustella, hän muisteli. –Eläkeaika alkaa virallisesti vähän reilun vuoden päästä, mutta olen ollut yhdistyksen toiminnassa mukana jo viitisen vuotta. Aluksi käytiin emännän kanssa harvakseltaan, sitten tiheämmin.

–On hyvä valmistautua eläkkeelle jäämiseen, Viitala heitti väliin.

Tarja Huopanakin viihtyy Eläkkeensaajien parissa. –Mukavin muisto on jäänyt toissakesäiseltä sisävesiristeilyltä.

Myös Terttu Viitalaa miellyttävät yhdessäolo ja yhteenkuuluvuuden tunne. –Tapaamiset ovat mukavia, saa heittää huulta. Täällä ei olla turhan vakavia.

Samantyyppinen tausta yhdistää. –Pääasiassa me olemme olleet työläisiä ja ammattiliitossa, kuvaili varapuheenjohtajana toimiva Ensio Parkkinen. Hän on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana alusta saakka. –Tiedetään, mitä on lähteä töihin joka aamu. Ei täällä ole herroja ketään. On lähdetty samalta viivalta. –Ei taida olla yhtään kultalusikka suussa syntynyttä, Huopana täydensi.

TOIMINNAN runko ovat kuukausittain Nuorisotalolla järjestettävät kokoukset, joihin kaikki jäsenet ovat tervetulleita. –Täällä parannetaan maailmaa, Viitala kertoi. –Käsitellään liitosta ja piiristä tulleet asiat, ja ylipäätään vanhuksiin liittyviä asioita. Lisäksi järjestetään ruokailuja, elokuvanäytöksiä ja erilaisia retkiä, joihin kerätään rahaa osallistumalla yleisötapahtumiin, kuten markkinoille.

Kokouksiin noin sadasta jäsenistä osallistuu noin neljäsosa.

–Liitolla on Virroilla lomakoti Rajaniemi, siellä ruukataan käydä vuosittain. Silloin ohjelmassa on yhteistä ajanviettoa, kisailuja, musiikkia ja saunomista. Siellä järjestetään myös koulutuksia, seuraavaksi järjestötoiminnan kurssi. Piiri kouluttaa ahkerasti, ja vuosittain on joku meistä ollut siellä mukana, sanoi Parkkinen. –Toimimme läheisessä yhteistyössä piirin kanssa, olen siellä tiedotussihteerinä ja Ensio piirihallituksessa ja Mikko Laakso varalla. Yritämme myös vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin, Viitala kertoi.

Tällä hetkellä yhdistyksen hallituksessa ovat Huopanan, Viitalan ja Parkkisen lisäksi Pirkko Hautamäki, Hannu Hautamäki, Risto Järvenpää, Mikko Laakso, Sirkka Kallio ja Annikki Kiviranta.

MAANANTAISIN Eläkkeensaajat pelaavat bocciaa Rantakylän koululla kello 15.-16.30. –Siellä on sitä liikunnallista puolta. Meitä on siellä kymmenkunta kerrallaan, enemmänkin mahtuisi mukaan, Huopana kannusti.

Eläkkeensaajien liikunnan haastekampanja käynnistyy maaliskuun alussa ja kestää huhtikuun loppuun. Lauri Viitala ja Aimo Huopana kannustavat jäseniä huolehtimaan terveydestään liikkumalla ja keräämään liikuntamerkintöjä. –Bocciasta tulee suorituksia joka viikko, Viitala totesi. –Liitto palkitsee osallistujia, Huopana täydensi.

Pienituloisten eläkeläisten puolella

JÄRVISEUDUN Eläkkeensaajien sihteeri Pirkko Hautamäki pitää EKL:n ajamaa terveyspalvelu-, lääke- ja matkakulujen maksukaton alentamista erittäin tärkeänä asiana. Tällä hetkellä yhteenlaskettu vuotuinen maksukatto on 1 560 euroa. EKL vaatii muun muassa, että kaikki maksukatot yhdistettäisiin ja sidottaisiin takuueläkkeen tasoon (835 euroa), ja sen jälkeen kun palveluista, matkoista ja lääkkeistä perityt maksut ylittävät maksukaton, ne olisivat täysin ilmaisia. Asiakkaan tulisi myös saada etuus automaattisesti niin, että kunta ilmoittaisi maksukaton täyttymisestä. Nykyään seurantavastuu on asiakkaalla.

–Maksukaton täyttymisenkin jälkeen kertyy vielä maksettavaa, eikä pieni takuueläke riitä sellaiseen. Jos työeläkettä on kertynyt, ei ole niin tiukkaa.

Hautamäki toteaa myös asumiskustannusten vaikuttavan siihen, miten eläkeläinen pärjää. –Täällä asumiskulut ovat aivan eri luokkaa kuin Helsingissä.

Eläkkeen riittävyys ylipäätään mietityttää häntä. –Matalapalkka-alallakin riittävä eläke kertyy, jos työurassa ei ole katkoja. Tällä hetkellä on paljon pätkätöitä, mikä on hankalaa etenkin perheellisille.

PIRKKO Hautamäki ja yhdistyksen varainhoitajana toimiva Hannu Hautamäki ovat yhdistyksen jäseniä Alajärven puolelta. –Olen yhdistysihminen ja mukana monessa järjestössä, ja useimmissa niistä minulla on luottamustoimia. Kun jäin eläkkeelle, liityin useampaan eläkeläisjärjestöönkin. Olen kiinnostunut muun muassa liikunnasta, sanaristikoista ja käsitöistä, nytkin on neuletyö laukussa mukana! Tämä on rento porukka, ja kokoontumisiin on mukava tulla, Pirkko Hautamäki kertoo.

Hän hyödynsi osittaista varhaiseläkettä ja alkoi tehdä vajaata työviikkoa heti kun se oli mahdollista. –Työni oli mukavaa ja jaksoin hyvin. Halusin kuitenkin enemmän aikaa mielenkiintoisiin vapaa-ajan harrastuksiin. Olin kuitenkin vielä eläköitymisen jälkeen tuuraamassa seuraajaani pariin otteeseen.

Invalidien asia on yhteinen

SAMALLA päivämäärällä Järviseudun Eläkkeensaajien kanssa kokoustavat yleensä Järviseudun Invalidit. –Molempiin johtokuntiin kuuluu samoja henkilöitä, kertoi puheenjohtaja Seppo Keskivinkka. Yhdistyksen sihteerinä ja varapuheenjohtajana toimii Ensio Parkkinen ja jäsenasioista sekä matkoista vastaa Lauri Viitala.

–Joitakin vuosia sitten Lappajärven vammaisneuvosto teki Invalidiliiton kanssa selvityksen keskustan kiinteistöjen esteettömyydestä. Esteettömyys on yksi asioista, joita ajamme, kertoi myös vammaisneuvostoon kuuluva Keskivinkka. –Erityisesti sydäntäni lähellä ovat vammaisten asiat. Kokemukseni kuitenkin on, etteivät hyvätkään esitykset tahdo mennä kuntapolitiikassa eteenpäin, jos väärä henkilö niitä esittää.

Molemmat yhdistykset järjestävät tänä vuonna jäsenkeräyskampanjan. Sen tiimoilta tehdään esite, jota jaetaan markkinoilla ja yleisötapahtumissa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.